Υγεία

Η δυσκοιλιότητα ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μελέτες

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι μόνο ένα δυσάρεστο καθημερινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να σχετίζεται και με σοβαρούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Η περίπτωση του Έλβις Πρίσλεϊ, είναι χαρακτηριστική. Φημολογείται πώς υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο λόγω δυσκοιλιότητας, μια φήμη που έχει απασχολήσει εδώ και δεκαετίες την κοινή γνώμη.

Και πράγματι. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε πρόσθετα συμπεράσματα αναφορικά με τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων.

Πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 540.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν για διάφορες παθήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που υπέφεραν από δυσκοιλιότητα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους, που δεν υπέφεραν από το ίδιο πρόβλημα.

Ασαφές παραμένει, ωστόσο, εάν και κατά πόσον αυτή η συσχέτιση αφορά και για υγιή άτομα εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Τι αποκάλυψαν οι μελέτες

Μία από τις πρόσφατες έρευνες βασίστηκε σε στοιχεία από μια μεγάλη βάση δεδομένων, με πάνω από 23.000 περιπτώσεις ανθρώπων που υπέφεραν από δυσκοιλιότητα στη Βρετανία. Οι επιστήμονες εστίασαν στην επίδραση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, τα οποία συχνά προκαλούν ή επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά: τα άτομα με δυσκοιλιότητα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με εκείνα που δεν παρουσίαζαν δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που υπέφεραν από υπέρταση και δυσκοιλιότητα είχαν 34% υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που είχαν μόνο υπέρταση.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash εξέτασε δεδομένα μόνο από ευρωπαϊους πολίτες, ωστόσο, τα ευρήματά της συνάδουν με αντίστοιχες έρευνες από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μια ιαπωνική μελέτη σε πάνω από 45.000 άτομα έδειξε ότι εκείνοι που είχαν κενώσεις μία φορά κάθε δύο έως τρεις ημέρες αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καθημερινές κενώσεις.

Πώς η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της κένωσης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε δυσκολίες στην αναπνοή.

Σε μια ιαπωνική μελέτη, μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν πως η αρτηριακή πίεση στους ηλικιωμένους αυξανόταν δραματικά κατά τη διάρκεια της κένωσης και παρέμενε υψηλή για μία ώρα μετά, κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε νεότερους συμμετέχοντες.

Επιπροσθέτως βρέθηκε πως η αθηροσκλήρωση, αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Αυτή η προσωρινή αλλά έντονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί, μακροπρόθεσμα, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τι να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περίπου το 19% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών παγκοσμίως. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω της διατροφής, με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, την επαρκή ενυδάτωση, ενώ επιβεβλημένη είναι σε πολλές περιπτώσεις και η χρήση φαρμάκων.

Τέλος, τα παραπάνω ευρήματα -σύμφωνα με τους ερευνητές- τονίζουν την ανάγκη για προληπτικά μέτρα αναφορικά με την υγεία του εντέρου, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-22 18:32:38

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button