Υγεία

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό μάς προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

Όσο πιο σκληρά δουλεύει ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο απίθανο είναι να έχουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή

Οι δουλειές που δυσκολεύουν το μυαλό σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να γεράσει με περισσότερη χάρη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσο πιο σκληρά δουλεύει ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο απίθανο είναι να έχουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή, ανέφεραν οι ερευνητές στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Neurology.

«Εξετάσαμε τις απαιτήσεις διαφόρων θέσεων εργασίας και διαπιστώσαμε ότι η γνωστική διέγερση στη δουλειά κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ζωής -κατά τη διάρκεια των 30, 40, 50 και 60 ετών- συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης μετά την ηλικία των 70 ετών», είπε η ερευνήτρια Δρ Trine Holt Edwin του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 7.000 άτομα σε 305 επαγγέλματα σε όλη τη Νορβηγία.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον βαθμό στον οποίο κάθε δουλειά προκαλούσε μυαλό και σώμα, με βάση τις δεξιότητες που απαιτεί.

Στη συνέχεια χώρισαν τα υποκείμενα της μελέτης σε τέσσερις ομάδες, με βάση το πρόγραμμα εργασίας τους και το αν η δουλειά απαιτούσε περισσότερες χειρωνακτικές δεξιότητες ή περισσότερη νοητική προσπάθεια.

Μετά την ηλικία των 70, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τεστ μνήμης και σκέψης για να κρίνουν πόσο καλά γερνούσε ο εγκέφαλός τους.

Περίπου το 42% των ατόμων με θέσεις εργασίας που περιλάμβαναν λίγη εγκεφαλική εργασία είχαν αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένηση, το πρώτο βήμα στην πορεία προς την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, μόνο το 27% των ατόμων με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν μεγάλη νοητική προσπάθεια είχαν αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένηση, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η ομάδα με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν το λιγότερο από τον εγκέφαλό τους είχε συνολικά 66% υψηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης, σε σύγκριση με την ομάδα με εργασίες που απαιτούσαν πολλή εγκεφαλική εργασία.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τόσο η εκπαίδευση όσο και η εργασία που προκαλεί τον εγκέφαλό σου κατά τη διάρκεια της καριέρας σου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο Έντουιν σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων γνωστικά απαιτητικών επαγγελματικών εργασιών που είναι πιο ωφέλιμες για τη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης», πρόσθεσε ο Edwin.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-18 18:35:54

Back to top button