Συνταγές

Η απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή: Ρεβίθια με μελιτζάνες

Άλλη μια καλοκαιρινή συνταγή για όσπρια. Ρεβίθια με μελιτζάνες. “Η μελιτζάνα είναι από τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά, με πλούσια αντιοξειδωτική δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β”, μας λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα.

Όσο για τα ρεβίθια, ο θρεπτικός τους πλούτος είναι τεράστιος. “Πλούσια σε πρωτεΐνη, φώσφορο,μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και βιταμίνη Κ. Με λίγα λόγια δεν τους λείπει τίποτα, είναι ένα πλήρες τρόφιμο”, μας λέει η κ. Πόγκα και μας δίνει ένα extra tip: “Συνοδέψτε τα με μία κουταλιά γιαούρτι”.

Υλικά

3 φλ. ρεβίθια βρασμένα

3 μελιτζάνες

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες

2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μικρή πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Προσέχουμε να μη λιώσουν.

Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πιπεριά, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Σε μία μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε τα μισά ρεβύθια.

Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τα υπόλοιπα ρεβύθια. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας λαχανικών.

Περιχύνουμε τα ρεβύθια και τις μελιτζάνες, με το ελαιόλαδο και το σιρόπι μπαλσάμικο.

Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του. Τα ρεβίθια θα έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.

Διαβάστε επίσης:

Δροσερό ζελέ σοκολάτας για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα

Δροσιστείτε με 5 «εκρηκτικά» ροφήματα με πέρλες που… σκάνε στο στόμα!




Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button