Υγεία

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα βακτήρια του εντέρου

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό

Ο καρκίνος παχέος εντέρου, με την ανησυχητική αύξηση που παρουσιάζει στους νέους, είναι από τα θέματα που απασχολούν εντονότερα το τελευταίο διάστημα την διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει διατυπώσει διάφορες θεωρίες για το τι τροφοδοτεί την αύξηση αυτή. Μεταξύ αυτών είναι και η συσχέτιση με γενετικούς παράγοντες ή με τη διατροφή. Τώρα, μια πρώτη ματιά σε γενετικά δεδομένα από άτομα με τη νόσο δείχνει ότι η αιτία συνδέεται με το τι συμβαίνει στο έντερο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για όγκους και βρήκαν σημάδια ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο έντερο, εμποδίζοντάς το να καταστείλει φυσικά τους όγκους.

Τα κύτταρα των νέων με καρκίνο του παχέος εντέρου φάνηκε επίσης να είναι πιο γερασμένα -κατά 15 χρόνια κατά μέσο όρο- σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους. Αυτό είναι περίεργο, επειδή οι ηλικιωμένοι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα σε ό,τι αφορά τη γήρανση των κυττάρων.

Το ποσοστό του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νέων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας του 2023. Το 2019, 1 στις 5 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών. Η αναλογία αυτή ήταν 1 στις 10 το 1995, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό διπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια.

Ανάλυση του 2017 υπολόγισε ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξανόταν κατά 12% αν έτρωγε καθημερινά 100 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, ποσότητα ίση με το μέγεθος μίας τράπουλας. Η ίδια μελέτη συνέδεσε επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την κατανάλωση αλκοόλ, επικαλούμενη την περιεκτικότητά του σε αιθανόλη. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η τελευταία μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα που συνέδεεαν τα βακτήρια fusobacterium με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα βακτήρια αυτά είναι πιθανό να υπάρχουν και στο στόμα ενός ατόμου, αλλά είναι πιο πιθανό να βρεθούν στα έντερα ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση τους υγιείς. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τα συγκεκριμένα βακτήρια στα κόπρανα τους, σε σύγκριση με τους υγιείς.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πιο συχνός μεταξύ των ανδρών παρά των γυναικών, «αντανακλώντας πιθανώς διαφορές στον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου, όπως το υπερβολικό σωματικό βάρος και η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος», εξήγησαν οι συγγραφείς της έκθεσης της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου το 2023.

Άτομα κάτω των 45 ετών πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους εάν έχουν δυσκοιλιότητα, αιμορραγία από το ορθό ή ξαφνικές αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, φαινόμενα που μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινά για τους περισσότερους ανθρώπους στην ηλικία των 45 ετών.

Πηγή: WebMD

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Καρκίνος του παχέος εντέρου: «Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα», λέει η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι νέοι


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-06 19:00:48

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button