Εύκολο πολύσπορο ψωμί |
ΥΛΙΚΑ
• 60 γρ καρύδια, μοιρασμένα
• 500 γρ χωριάτικο (σκληρό) αλεύρι
• 150 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
• 11 γρ ξηρή μαγιά
• 1 ½ κουταλάκι αλάτι
• 40 γρ παπαρουνόσπορο
• 25 γρ λιναρόσπορο καφέ, αλεσμένο
• 30 γρ ηλιόσπορους
• 30 γρ κολοκυθόσπορους
• 30 γρ σπόρους chia
• 15 γρ πίτουρο βρώμης (προαιρετικά)
• 410 γρ νερό χλιαρό
• 30 γρ ελαιόλαδο
• 40 γρ μέλι
• 40 γρ χαρουπόμελο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Ψήνετε τα καρύδια στο φούρνο για 6 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μυρίσουν. Τα χοντροκόβετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη μαγιά, όλους τους σπόρους και τα χοντροκομμένα καρύδια. Ανακατέψτε. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύετε το νερό, μέλι, χαρουπόμελο και ελαιόλαδο (το ελαιόλαδο
δεν θα αναμειχθεί και αυτό είναι εντάξει).
Κάντε με ένα κουτάλι ένα βαθούλωμα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι. Περιχύνετε με το μείγμα του νερού και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι.
Συνεχίστε το ζύμωμα με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε τη ζύμη πολύ εύκολα σε μίξερ εφοδιασμένο με γάντζο για ζύμες.
Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο και να συνεχίσετε την άλλη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η ζύμη θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προχωρήσετε.
Σχηματίστε το ζυμάρι σε χοντρό κορμό ή σε όποιο σχήμα προτιμάτε. Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μακρόστενη φόρμα.
Βάζετε το ζυμάρι που σχηματίσατε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί φούρνου. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα. Το αφήνετε να φουσκώσει, άλλα 45 λεπτά. Σε αυτό το σημείο προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C αέρα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το καρβέλι 3-4 διαγώνιες γραμμές κατά μήκος. Ψήνετε για 30 λεπτά. Αν δείτε ότι καίγεται σε τόπους η επιφάνειά του, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
Βγάζετε το καρβέλι προσεκτικά από το ταψί (χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να μην καείτε) και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Μην το κόψετε ενώ είναι ζεστό καθώς το ψωμί θα συνεχίσει να ψήνετε ενώ κρυώνει.
Το ψωμί διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3 μέρες.
Δημοσιεύτηκε !