Υγεία

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα 13 τύπους με ακρίβεια 98%

Οι ερευνητές βάζουν στην υπηρεσία τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα 13 τύπους καρκίνου.

Ο καρκίνος, μια νόσος με περισσότερους από διακόσιους διαφορετικούς τύπους, παραμένει η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Συνήθως ανιχνεύεται σε προχωρημένα στάδια, καθώς ο μεταστατικός καρκίνος ευθύνεται για το 90% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου, που οδηγεί σε καλύτερες παρεμβάσεις και αυξημένη επιβίωση, παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης του καρκίνου. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες θεραπείες, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβίωση και τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου.

Μια νέα δημοσίευση στο Biology Methods & Protocols δείχνει ότι μπορεί σύντομα να είναι δυνατό για τους γιατρούς να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ανιχνεύσουν και να διαγνώσουν τον καρκίνο σε ασθενείς, επιτρέποντας την έγκαιρη θεραπεία.

Έγκαιρη διάγνωση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου εκπαίδευσαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για να εξετάσουν τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA και να αναγνωρίσουν 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου (συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του προστάτη) σε σύγκριση με υγιείς ιστούς, με ακρίβεια 98,2%. Αυτό το μοντέλο βασίζεται σε δείγματα ιστών και όχι θραύσματα DNA στο αίμα και θα χρειαζόταν πρόσθετη εκπαίδευση και δοκιμή σε μια πιο ποικίλη συλλογή δειγμάτων βιοψίας για να είναι έτοιμα για κλινική χρήση.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεΐνες στο αίμα που μπορούν να επισπεύσουν τη διάγνωση κατά 7 χρόνια

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί αναλύοντας τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία κατά την οποία ένα μόριο που ονομάζεται μεθύλιο προστίθεται στο DNA των κυττάρων. Όταν συμβαίνει αυτό, τα κύτταρα αφήνουν ένα σημάδι. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει στο παρελθόν αλλαγές σε αυτά τα σημάδια στο πρώιμο στάδιο του καρκίνου, αλλά ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αλλαγές μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο είναι εξαιρετικά δύσκολος και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο εντοπισμός αυτών των ασυνήθιστων προτύπων μεθυλίωσης θα επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον καρκίνο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα των ασθενών, καθώς ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος στους περισσότερους τύπους αν εντοπιστεί έγκαιρα.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-23 11:00:01

Back to top button