Υγεία

Επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία θα εκδηλώσει 1 στους 3 ανθρώπους: Πώς να προστατευθείτε

Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Η καρδιακή αρρυθμία δεν απειλεί μόνο τους ηλικιωμένους.

Ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα εκδηλώσει μία ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή του καρδιακή αρρυθμία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC). Μολονότι, όμως, η καρδιακή αρρυθμία είναι τόσο συχνή, η ενημέρωση γι’ αυτήν παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, προσθέτει.

Οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή, κοινώς, καρδιακές αρρυθμίες εκδηλώνονται  όταν παρουσιάζει δυσλειτουργία το σύστημα ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς. Η συνέπεια είναι να πάλλεται η καρδιά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα, εξηγεί η ESC.

Μολονότι μερικές καρδιακές αρρυθμίες είναι αβλαβείς, άλλες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ενδεικτικές επιπλοκές είναι:

  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Η ανακοπή καρδιάς

Η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, που ανήκει στις σοβαρές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Η παγκόσμια επίπτωσή της έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2010 έπασχαν 33,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το 2019 είχαν φθάσει στα 59 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αντίστοιχος αριθμός το 2050 θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 60%.

«Οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού αποτελούν μια σιωπηλή επιδημία», λέει ο Dr. Julian Chun, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lübeck, στη Γερμανία. «Η επίπτωσή τους αυξάνεται δραματικά, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους και τα συμπτώματά τους».

Επικίνδυνοι μύθοι

Υπάρχουν επίσης «ευρέως διαδεδομένες λανθασμένες αντιλήψεις για το ποιοι μπορεί να εκδηλώσουν καρδιακή αρρυθμία», συνηγορεί ο καθηγητής Dr. Helmut Pürerfellner, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού (EHRA).

Ένας συνηθισμένος μύθος είναι ότι απειλεί μόνον ηλικιωμένους ανθρώπους. Η πραγματικότητα είναι ότι άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης μπορεί να την παρουσιάσουν, ακόμα και 20άρηδες.

Επιπλέον, συχνά εκδηλώνεται χωρίς προειδοποίηση. «Αυτού του είδους οι λανθασμένες αντιλήψεις όμως καθυστερούν τη διάγνωση και τη θεραπεία, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο», προσθέτει ο καθηγητής.

Μετρήστε τους παλμούς σας

Τα καλά νέα είναι ότι η καρδιακή αρρυθμία μπορεί με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη να αντιμετωπιστεί. Είναι όμως σημαντικό να γίνει εγκαίρως αντιληπτή.

Ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους γι’ αυτό είναι να μετράτε τακτικά τους παλμούς της καρδιάς σας. «Τυπικά κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό και είναι ρυθμικοί», λέει η καρδιολόγος Dr. Melanie Gunawardene, από το Νοσοκομείο Asklepios Hospital St. Georg, στο Αμβούργο.

Αν παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας κτυπά πιο γρήγορα, πιο αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό, μην ανησυχήσετε, συνιστά. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες γι’ αυτό και δεν οφείλονται όλες σε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Είναι όμως σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση, τονίζει. «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στο μέλλον», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-05 11:45:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button