Υγεία

Επικίνδυνη η κλιματική αλλαγή για τους ασθενείς με άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον

Πώς επηρεάζουν τα νοσήματα αυτά την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Ολέθριες συνέπειες μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στους πάσχοντες από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα κύματα ζέστης που προκαλεί, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου, αναφέρουν.

Προγενέστερη μελέτη, λ.χ., έχει τεκμηριώσει πως με κάθε μισό βαθμό αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας πάνω από τους 33,8 βαθμούς Κελσίου, οι θάνατοι  και οι νοσηλείες από νόσο του Πάρκινσον αυξάνονται κατά 10%.

«Οι θάνατοι αυτοί μπορούν να αποφευχθούν. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν τη διαφορά», δήλωσε η νευρολόγος Dr. Indu Subramanian, από το σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA Health).

Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology, οι επιστήμονες του UCLA τονίζουν ότι οι πάσχοντες από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην ακραία ζέστη.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Η νόσος Πάρκινσον, λ.χ., πλήττει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τις αυτόματες λειτουργίες του. Τις ημέρες με ακραία ζέστη αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά ο  κίνδυνος αναπτύξεως:

  • Αφυδάτωσης
  • Θερμοπληξίας
  • Απώλειας των αισθήσεων

Η κλιματική αλλαγή, όμως, αυξάνει διαρκώς τις μέρες αυτές. Ήδη το 2024 ήταν το χειρότερο από άποψης υψηλών θερμοκρασιών για τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα για το 2024 κυμάνθηκε πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στο 77% των ημερών (282 ημέρες του έτους).

Η νόσος Πάρκινσον και οι άλλες παθήσεις του εγκεφάλου, υπονομεύουν επίσης την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει. Έτσι, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο υπερθέρμανσης των ασθενών.

Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, ορισμένα φάρμακα που παίρνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, επεμβαίνουν στην ικανότητα ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.

Δεν το ξέρουν

Ακόμα πιο σοβαρό είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν γνωρίζουν πάντοτε πόσο κινδυνεύουν. Και αυτό, διότι συχνά είναι κοινωνικώς απομονωμένοι, κατά την Dr. Subramanian

«Μας εκπλήσσει το πόσο πολλοί ασθενείς μας έχουν την επαφή με τον γιατρό τους και τους άλλους παρόχους υγείας ως την μοναδική επαφή με άτομα εκτός του σπιτιού τους», είπε.

Η λύση είναι να τους ενημερώνουν οι γιατροί για τους κινδύνους που κρύβει η κλιματική αλλαγή, τονίζει. Πρέπει επίσης να τους φέρνουν σε επαφή με φορείς και υπηρεσίες που μπορούν να τους προστατεύσουν όταν έχει καύσωνα.

Θα μπορούσαν λ.χ. να συνδέονται μαζί τους εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογών στα κινητά ή τηλεϊατρική. Θα μπορούσαν επίσης να επικοινωνούν μαζί τους για να βεβαιώνονται ότι λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας από τη ζέστη.

«Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και άνοια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την ακραία ζέστη. Πρέπει να είμαστε προορατικοί για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο αυτό», κατέληξε η Dr. Subramanian.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-06 11:20:00

Back to top button