Υγεία

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Νοέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων με 10 κέντρα αναφοράς

Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αφορά άτομα ηλικίας 30 ως 70 ετών, σε σύνολο 5,5 εκατομμύρια πολίτες, όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, θα υπάρχουν 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν, προκειμένου να του δοθεί λύση στο πρόβλημά του.

Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα, υπό τον συντονισμό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναφορικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα. Θα δρομολογηθεί, μέσω ΕΣΠΑ, το 2025, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό.

Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ειδικότερα, αφορά άτομα που έχουν καπνίσει 20 «χρονοπακέτα» όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, που αντιστοιχούν σε ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα για 20 χρόνια ή 2 πακέτα τσιγάρα κάθε μέρα για 10 χρόνια, τόνισε η υπουργός.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 10:25:00

Back to top button