Υγεία

Δύο άγνωστοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξή του

Πώς μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος θανάτου από αυτόν, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο. Το 2022 καταγράφηκαν παγκοσμίως 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του, με τους αριθμούς αυτούς να αναμένεται να αυξηθούν τα χρόνια που έρχονται.

Η πρόοδος στις μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας έχουν μειώσει τη θνησιμότητα εξαιτίας του, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο οι παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών (π.χ. τοξικότητα στην καρδιά, απώλεια μυϊκής μάζας) πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απώλεια πολλών ασθενών. Το ίδιο και η ύπαρξη άλλων ασθενειών (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις), η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η αυξημένη μυϊκή δύναμη και η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Μάλιστα το όφελος αυτό παρατηρείται και στους ασθενείς με προχωρημένες μορφές της νόσου.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, θέλησαν να εξετάσουν πιο διεξοδικά πως μπορεί ο καρκίνος να επηρεάζεται από την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και μυϊκής δύναμης.

Έτσι, ανέλυσαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 42 προγενέστερες κλινικές μελέτες, με σχεδόν 47.000 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη (κυμαινόταν από 59 έως 71 ετών). Οι συμμετέχοντες έπασχαν από ποικίλες μορφές καρκίνου – από τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού έως τα γλοιώματα εγκεφάλου.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ασθενείς με μεγάλη μυϊκή δύναμη ή καλή καρδιοαναπνευστική κατάσταση είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο τους. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος κόστισε 31-46% λιγότερες ζωές μεταξύ αυτών των εθελοντών, έναντι όσων είχαν κακή φυσική κατάσταση.

Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στη μυϊκή δύναμη, συνοδευόταν από μείωση κατά 11% στους θανάτους από καρκίνο. Επιπλέον, η μυϊκή δύναμη και η καρδιοαναπνευστική κατάσταση σχετίζονταν με μείωση 8-46% στη θνησιμότητα ασθενών με προχωρημένο καρκίνο.

Η θνησιμότητα, λ.χ., ήταν μειωμένη κατά 19-41% στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή της πεπτικής οδού.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης  σχετίζεται με σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο. Ασκήσεις που μπορεί να την βελτιώσουν είναι οι αεροβικές, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα, το τρέξιμο κ.λπ.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φυσική κατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος είναι προχωρημένος, λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασκήσεις για αύξηση της δύναμης και βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης θα μπορούσαν να συνιστώνται για να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 09:24:00

Back to top button