Σχέσεις

Δεν είναι κεραυνοβόλος έρωτας: Να γιατί υπάρχει έλξη από την αρχή

Μην ετοιμαστείς για τον γάμο, δεν είναι έρωτας – δώσε λίγο χρόνο

Είναι μερικές φορές που γνωρίζεις έναν άνθρωπο, ανταλλάσσετε μία κουβέντα και ξέρεις ότι κάτι υπάρχει. Ταιριάζουν οι ενέργειές σας, σου αρέσει και εμφανισιακά, εσύ αισθάνεσαι λίγο λες και παίζεις σε ταινία, κι ετοιμάζεσαι να στείλεις στο group chat ότι θα παντρευτείς μέσα στον επόμενο μήνα. Πιστεύεις ότι ερωτεύτηκες και, πράγματι, τα σημάδια είναι εκεί: Ήδη έχεις πεταλούδες στο στομάχι, ιδρώνεις, η καρδιά σου χτυπά γρηγορότερα. Κι αυτό εδώ το άρθρο είναι για να σου πει ότι όχι, δεν είναι κεραυνοβόλος – απλώς τα βρήκατε νωρίς.

Υπάρχει λόγος πίσω από την έλξη μεταξύ δύο (ή και περισσότερων) ατόμων, με ψυχολόγους να έχουν κάνει εκτεταμένη έρευνα. Σύμφωνα με μελέτη, χρειάζεται λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο για να καταλάβουμε αν ο άνθρωπος που μόλις συναντήσαμε μας αρέσει και, παρότι μοιάζει λίγο, το αρχικό συναίσθημα τότε σχηματίζεται. Αυτό που αλλάζει, είναι το πόσο μας αρέσει αυτός ο άνθρωπος, και με τι τρόπο.

Παρακάτω, θα δούμε τους λόγους πίσω από τη μεγάλη, ξαφνική έλξη. Όχι, δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.

Ομοιότητα

Όσο περισσότερο μας μοιάζει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να μας αρέσει. Μπορεί αυτό να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια – δεν λέμε να μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό, ωστόσο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ρίξε μία ματιά εδώ για το φαινόμενο Dopplebanger που, μάλλον, σε αφορά.

Κώδικας επικοινωνίας

Σίγουρα έχεις γνωρίσει άτομα με τα οποία το να μιλάτε, είναι πανεύκολο. Έχετε παρόμοια κινησιολογία, μιλάτε την ίδια «γλώσσα», πράγμα δυσεύρετο, και εσύ λες από μέσα σου ότι οι αδελφές ψυχές υπάρχουν, κι η δική σου είναι πλάι σου. Όχι, και πάλι. Απλώς αισθάνεσαι οικεία.

Ορμόνες

Η έλξη που αισθάνεσαι οφείλεται, εν μέρει, στη μυρωδιά του άλλου. Οι φερομόνες είναι εκείνες που τα καθορίζουν όλα, κι αν η χημεία του σώματός σας ταιριάζει, αμέσως τον θεωρείς πιο ελκυστικό. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν είναι υψηλά τα επίπεδα οξυτοκίνης και ντοπαμίνης.


Δημοσιεύθηκε
2023-08-21 16:00:00

Back to top button