Υγεία

Γυναίκα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο και αντλίας στην καρδιά

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συνδυασμένη θεραπεία σε ασθενή. Έπασχε από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

Μία βαριά άρρωστη 54χρονη γυναίκα έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, ανακοίνωσαν γιατροί από τη Νέα Υόρκη.

Η μεταμόσχευση έγινε αφού πρώτα τοποθετήθηκε στην ασθενή μηχανική αντλία καρδιάς, καθώς έπασχε και από καρδιακή ανεπάρκεια.

Όπως είπαν οι γιατροί από το ιατρικό όμιλο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η μεταμόσχευση έγινε στις 12 Απριλίου. Οκτώ ημέρες νωρίτερα είχε γίνει η εμφύτευση της αντλίας.

Η λήπτρια του νεφρού Lisa Pisano, διέτρεχε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη συνδυασμένη καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε. Ωστόσο δεν ήταν κατάλληλη υποψήφια για μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρού. Τα πολλαπλά υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας που είχε, μείωναν τις πιθανότητες καλής έκβασης, εξήγησαν οι γιατροί της.

Έτσι, της πρότειναν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Η τροποποίηση συνίσταται στην αδρανοποίηση ενός γονιδίου που παράγει ένα σάκχαρο το οποίο προκαλεί έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού των ανθρώπων. Η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση απόρριψη του μοσχεύματος.

Στην 54χρονη μεταμοσχεύθηκε επίσης ο θύμος αδένας του χοίρου. Ο αδένας αυτός αποτελεί εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντικατάστασή του έγινε στη γυναίκα με την ελπίδα ότι ο αδένας του χοίρου θα αλλάξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού της για να μην απορρίψει το μεταμοσχευμένο νεφρό.

Η πρώτη στον κόσμο

Η 54χρονη δήλωσε πως δέχτηκε να μεταμοσχευθεί για να κερδίσει χρόνο και να δει τα εγγόνια της να μεγαλώνουν. «Όταν αποκλείστηκα ως υποψήφια για μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων, ήξερα ότι δεν είχα πολύ χρόνο ακόμα», είπε. «Οι γιατροί μου σκέφτηκαν ότι ίσως μου έδινε μια ευκαιρία η μεταμόσχευση του γενετικά τροποποιημένου νεφρού. Έτσι το συζήτησα με τον σύζυγο και την οικογένειά μου».

Η κυρία Pisano είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο στην οποία μεταμοσχεύεται οποιοδήποτε όργανο μετά την τοποθέτηση μηχανικής αντλίας καρδιάς. Η αντλία αυτή είναι μία συσκευή υποβοήθησης της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς.

Η νεφρική ανεπάρκεια συνήθως καθιστά τους καρδιολογικούς ασθενείς ακατάλληλους δέκτες για αντλία καρδιάς, λόγω του αυξημένου κινδύνου θανάτου.

Η κυρία Pisano είναι επίσης η πρώτη ασθενής στον κόσμο στην οποία έγινε ταυτοχρόνως μεταμόσχευση θύμου αδένα από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Στις ΗΠΑ σχεδόν 104.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα. Οι 89.360 από αυτούς χρειάζονται νεφρό. Σχεδόν 808.000 ασθενείς στη χώρα αυτή έχουν τελικού σταδίου νεφρική νόσο, αλλά μόνον 27.000 υποβάλλονται ετησίως σε σωτήρια μεταμόσχευση.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-25 08:04:37

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button