Κόσμος

Πρώτο βήμα για εκεχειρία στη Γάζα: Η Χαμάς φέρεται να συμφώνησε με το σχέδιο ανταλλαγής ομήρων

Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο το Σάββατο για εντατικοποιημένες συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα που στοχεύει την επιστροφή ομήρων στο Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, με τον διευθυντή της CIA να είναι παρών.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News της Αιγύπτου επιβεβαίωσε επίσης την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στο Κάιρο.

«Τα αποτελέσματα σήμερα θα είναι διαφορετικά. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σε πολλά σημεία και απομένουν λίγα σημεία», δήλωσε στο Reuters μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση των μεσολαβητικών προσπαθειών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη αυτή φάση αφορά την ανταλλαγή ομήρων και αποτελεί το πρώτο βήμα για μία συμφωνία που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μία τελική συμφωνία για εκεχειρία.

Η Χαμάς θα ανακοινώσει σύντομα ότι συμφώνησε με την αιγυπτιακή πρόταση μεσολάβησης, αναφέρουν δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ, ενώ η παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση – Ο κίνδυνος δεύτερης εισβολής στη Ράφα

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων.

Η Χαμάς ζητά ωστόσο οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Αντίθετα, για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-04 15:49:51

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button