Κόσμος

Βρετανία: Κατηγορίες σε δύο άτομα για το περιστατικό στη βάση Φέρφορντ

Βρετανοί εισαγγελείς δήλωσαν την Τρίτη ότι απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος δύο ανδρών βάσει του Νόμου Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με ένα περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Φέρφορντ, με την αστυνομία να λέει ότι οι δύο άνδρες θεωρούνται ύποπτοι ότι βοηθούσαν το Ιράν.

Η βάση της RAF στο Φέρφορντ είχε χρησιμοποιηθεί από βομβαρδιστικά των ΗΠΑ προκειμένου να εξαπολύσουν πλήγματα στο Iράν, αλλά τα αμερικανικά αεροπλάνα αποσύρθηκαν για λόγους ασφαλείας μετά τη σύλληψη πέντε Βρετανών έξω απ’ αυτή την αεροπορική βάση στη νοτιοδυτική Αγγλία τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Σεπτεμβρίου.

Η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μοχμέντ Αμπντουλκαρίμ, 24 ετών, για πιθανή υλική συνδρομή σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών.

Σε βάρος του Νουμάν Εσγκίρ, 24 ετών, απαγγέλθηκε κατηγορία για είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή για σκοπό επιβλαβή για το Ηνωμένο Βασίλειο στις 22 Αυγούστου. Οι δύο άνδρες θα εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου αργότερα την Τρίτη.


Ο Βοηθός Επιθεωρητής Λόρενς Τέιλορ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιτρομοκρατικής Αστυνόμευσης στο ΗΒ (αντιτρομοκρατική υπηρεσία), δήλωσε πως η αστυνομία πιστεύει ότι η χώρα την οποία βοηθούσε ο Αμπντουλκαρίμ ήταν το Ιράν.

Η βρετανική αστυνομία επενέβη στις 27 Σεπτεμβρίου έπειτα από πληροφορία για “τρία ύποπτα οχήματα” κοντά στην αεροπορική βάση στο Φέρφορντ.


Μια τεράστια περίμετρος γύρω από τη βάση αποκλείστηκε και δεκάδες κατοικίες εκκενώθηκαν στην περιοχή.

Στο εσωτερικό των οχημάτων, η αστυνομία δεν βρήκε “κανέναν εκρηκτικό μηχανισμό”, αλλά ανακάλυψε “μεγάλη ποσότητα” βενζίνης.


Άλλοι πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Η απελευθέρωση των υπόπτων προκάλεσε την αποδοκιμασία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μερικές ημέρες μετά το συμβάν την απόσυρση των βομβαρδιστικών τους από τη βάση, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, λόγω “απειλών” που είχαν σχέση με το Ιράν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι το συμβάν καθοδογήθηκε “σχεδόν σίγουρα” από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν απέρριψε κατ’επανάληψη τις κατηγορίες, αρνούμενο κάθε εμπλοκή.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-27 13:28:00

Back to top button