Βαμμένα αυγά με φυσικές βαφές από λαχανικά και κουρκουμά
Τα βαμμένα αυγά του Πάσχα με φυσικές βαφές από λαχανικά και κουρκουμά θα τα αγαπήσεις!
Οι πανέμορφοι παστέλ τόνοι με μοναδικές αποχρώσεις και με υλικά της φύσης, χωρίς χημικές ουσίες, θα γεμίσουν χρώμα το πασχαλινό σου τραπέζι!
Αυτό είναι το τρίτο ποστ που αφιερώνω στα πασχαλινά αυγά βαμμένα με φυτικές βαφές και πραγματικά κάθε χρόνο λατρεύω να πειραματίζομαι και να αποτυπώνω τα χρώματα της φύσης.
Το τελευταίο ποστ είχε ανέβει το 2020, τότε είχα βάψει αυγά με την παλιά παραδοσιακή βαφή από κρεμμυδόφυλλα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ.
Αρκετοί είχατε ρωτήσει αν εκείνο το χρώμα είναι πραγματικό, η απάντηση είναι ναι ήταν τα κρεμμυδόφυλλα φανταστικά!
Ήταν τεράστια επιτυχία καθώς είχα άπλετο χρόνο -λόγω καραντίνας- να το κάνω χωρίς βιασύνες.
Και αμέσως θα εξηγήσω γιατί όταν χρησιμοποιούμε φυτικές διαφέρουν οι χρωματισμοί και οι αποχρώσεις για να μη θεωρείς ότι κάτι πήγε λάθος!
Φέτος, όπως θα δεις στις φωτογραφίες, τα κρεμμυδόφυλλα δεν ήταν μωβ – κόκκινα και χρησιμοποίησα καφέ, μόλις τα πέρασα με λίγο λάδι “ζωντάνεψε” όμορφα!
Και δεν θα σταθώ περισσότερο στα “κόκκινα” αυγά βαμμένα από κρεμμυδόφυλλα αλλά στις βαφές από λαχανικά και κουρκουμά.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν το χρώμα
Η σπουδαιότερη “λεπτομέρεια” όταν βάφουμε αυγά με φυσικές και φυτικές βαφές είναι η πρώτη ύλη, και δεν αναφέρομαι στα λαχανικά μόνο.
Τα αυγά είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξεις, ξεκάθαρα!
Έχω δοκιμάσει κάθε είδους αυγά, κάθε φορά άλλο αποτέλεσμα, ένα όμως είναι σίγουρο πως τα μικρά αυγά και τα χωριάτικα αυγά είναι τα καλύτερα.
Φυσικά και δεν μπορούμε να προμηθευτούμε όλοι αυγά από το χωριό, ούτε να βρούμε μικρά αυγά γι΄αυτό σου δίνω 2 βασικές συμβουλές.
Τα καφέ αυγά είναι ιδανικά για τη βαφή με κρεμμυδόφυλλα και αν θέλουμε πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις για αυγά βαμμένα με κουρκουμά.
Τα λευκά αυγά είναι ιδανικά για όλες τις άλλες μοβ, ροζ, πράσινες, μπλε, κίτρινες αποχρώσεις.
Επίσης η μεμβράνη στο τσόφλι είναι αυτή που με αρχικά δίνει όμορφα χρώματα αλλά όχι σταθερότητα.
Μόλις πας να γυαλίσεις με λαδάκι τα αυγά αμέσως θα “φύγει” και τα βαμμένα αυγά θα χάσουν το όμορφο χρώμα τους.
Άρα το τσόφλι του αυγού είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στην καλύτερη αποτύπωση των χρωμάτων.
√ Η προετοιμασία πριν την βαφή των αυγών με φυσικές βαφές είναι:
1. Να διαλέξουμε τα μικρά αυγά με το κατάλληλο χρώμα
2. Αφήνουμε τα αυγά από το προηγούμενο βράδυ εκτός ψυγείου (αν τα διατηρούμε σε ψυγείο)
3. Πριν βάψουμε τα πασχαλινά αυγά να τα καθαρίσουμε σχολαστικά με πανί, αφήνοντάς τα μέσα πρώτα σε νερό (θερμοκρασία βρύσης) για 1-2 ώρες
4. Να τα βράσουμε με σφιχτά -σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας- και να τα βάψουμε όσο είναι ακόμη καυτά
√ Οι φυσικές-φυτικές βαφές
Οι βαφές της φύσης από λαχανικά και κουρκουμά δεν είναι κάτι πρωτότυπο ή μια σύγχρονη τάση, είναι μια επιλογή σε παλιές τεχνικές για πασχαλινά βαμμένα αυγά!
Οι φετινές μου επιλογές ήταν:
1. Ο κουρκουμάς για κίτρινα αυγά που πάντα δίνει το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα – σίγουρη αποτύπωση χρώματος.
Επίσης και ιδανικός για να δημιουργήσει νέες αποχρώσεις σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες βαφές
2. Το μωβ λάχανο για παστέλ αποχρώσεις μωβ, γαλάζιες, πράσινες
3. Τα παντζάρια για παστέλ ροζ αποχρώσεις, λίγο με απογοήτευσαν στην αποτύπωση του χρώματος αλλά ίσως φταίει ότι δεν είχα ολόλευκα αυγά
√ Γενικές συμβουλές για το βάψιμο των αυγών
Οι δοσολογίες στη συνταγές που ακολουθούν είναι για 10 αυγά σε κάθε χρώμα.
Αυτό που προτείνω είναι να βάλεις τις βαφές σε στενό δοχείο με ύψος πχ. μια κανάτα και όχι σε μπολ με μια λαβίδα προσεκτικά βυθίζεις τα αυγά και τα αφήνεις όσο χρειαστεί ώστε να χρωματιστούν.
Η φυτικές βαφές δεν περνάνε στο εσωτερικό του αυγού και δεν δίνουν γεύση, οπότε μη διστάσεις να τα αφήσεις για αρκετό χρόνο.
Στις βαφές προσθέτεις ξύδι, πρέπει να είναι καλής ποιότητας.
Βάλε τα αυγά καυτά μέσα στη βαφή τους, άστα να στεγνώσουν, γυάλισέ τα με μαλακό λαδωμένο πανί.
Μετά το λάδωμα θα δεις “εκπλήξεις” κάποια ίσως μοιάζουν σαν μάρμαρο και θα έχουν πανέμορφες ντεγκραντέ αποχρώσεις.
Την Μεγάλη Πέμπτη κάνε την ανατροπή και πλημμύρισε την κουζίνα σου χρώματα, οι χρωματικές εκπλήξεις που σε περιμένουν θα σε ενθουσιάσουν!
Τέλος, ΕΔΩ θα βρεις και του υπόλοιπους τρόπους για να βάψεις αυγά με κρεμμυδόφυλλα.
Ενώ με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής και ΕΔΩ να παρακολουθήσεις ένα παλαιό έθιμο για το πως βάφουν τα αυγά στα Γρεβενά με τις περδίκες!
♡
Εύα
Τα αυγά του Πάσχα βαμμένα με φυσικές βαφές από λαχανικά και κουρκουμά θα τα αγαπήσεις! Οι πανέμορφοι παστέλ τόνοι με μοναδικές αποχρώσεις και με υλικά της φύσης, χωρίς χημικές ουσίες, θα γεμίσουν χρώμα το πασχαλινό σου τραπέζι!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΥΛΙΚΑ
Για τα κίτρινα αυγά
- 10 αυγά , λευκά ή καφέ
- 3 κ.σ. κουρκουμά
- 2 κ.σ. κ.σ. ξύδι
Για τα μωβ – ροζ αυγά
- 10 αυγά, λευκά
- 4 βολβούς παντζάρια, ψιλοκομμένους
- 2 κ.σ. κ.σ. ξύδι
Για τα μπλε-γαλάζια-πράσινα αυγά
- 20 αυγά, λευκά
- 1 μωβ λάχανο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ξύδι
- ¼ κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κουρκουμά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα κίτρινα αυγά
-
Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα με 3 φλυτζάνια καυτό νερό, τον κουρκουμά και το ξύδι.
-
Βράζουμε τα αυγά.
-
Μεταφέρουμε τα αυγά στο διάλυμα που ετοιμάσαμε και τα αφήνουμε μέχρι αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.
Τα ροζ- μωβ αυγά
-
Για τα ροζ αυγά ψιλοκόβουμε 4 βολβούς παντζαριών, τους βράζουμε με 3 φλυτζάνια νερό για 20’.
-
Για τα μωβ – ροζ αυγά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αντικαθιστώντας τους 2 βολβούς παντζαριού με 1 φλυτζάνι αλεσμένο μωβ λάχανο.
-
Ταυτόχρονα βράζουμε τα αυγά.
-
Περνάμε το ζουμί των λαχανικών από σίτα, μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε ξύδι και αμέσως τα μεταφέρουμε τα ζεστά αυγά στο διάλυμα που ετοιμάσαμε αφήνοντάς τα μέχρι αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.
Για τα μωβ – γαλάζια – πράσινα αυγά
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζάνι νερό για κάθε 1 φλυτζάνι αλεσμένο μωβ λάχανο και βράζουμε για 20′.
-
Ταυτόχρονα βράζουμε τα αυγά.
-
Περνάμε το ζουμί από σίτα, μεταφέρουμε σε μπολ.
-
Για τα μωβ αυγά προσθέτουμε ξύδι και αμέσως τα μεταφέρουμε τα ζεστά αυγά στο διάλυμα αφήνοντάς τα μέχρι αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.
-
Για τα μπλε αυγά θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί από το μωβ λάχανο χωρίς ξύδι, θα προσθέσουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τα αυγά και τα βγάζουμε όταν αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.
-
Στην ίδια βαφή προσθέτουμε κουρκουμά και «φτιάχνουμε» το πράσινο χρώμα, τοποθετούμε μέσα τα αυγά και τα βγάζουμε όταν αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Τα βρασμένα λαχανικά δεν τα πετάμε, τα τρώμε ως βραστές σαλάτες
Δημοσιεύτηκε !