Βάρος ή φυσική κατάσταση; Ποιο επηρεάζει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής
Τι έδειξε η η μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση για την φυσική κατάσταση, το σωματικό βάρος και τη μακροζωία.
Όταν το θέμα είναι το προσδόκιμο ζωής, η φυσική κατάσταση και το σωματικό βάρος δεν έχουν την ίδια αξία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η φυσική κατάσταση υπερτερεί μακράν των κιλών που δείχνει η ζυγαριά. Είναι, δε, τόσο σημαντική, ώστε «σβήνει» τους κινδύνους από το περιττό βάρος.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine. Βασίζονται στην ανάλυση 20 προγενέστερων κλινικών μελετών, με 398.716 συμμετέχοντες.
Είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση για την φυσική κατάσταση, το σωματικό βάρος και το προσδόκιμο ζωής, λένε οι ερευνητές. Όπως έδειξε, το καθοριστικό για μακροζωία είναι η αεροβική φυσική κατάσταση. Με τον όρο αυτό περιγράφεται πόσο καλά λειτουργούν στη διάρκεια της ασκήσεως η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες για να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με οξυγόνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο καλύτερη είναι η αεροβική κατάσταση, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Αυτό ισχύει ακόμα και στα άτομα με περιττά κιλά. Στην πραγματικότητα, τα παχύσαρκα άτομα με καλή αεροβική κατάσταση διατρέχουν τον μισό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τα αδύνατα με κακή αεροβική κατάσταση.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως για καλό προσδόκιμο ζωής πρέπει περισσότερο να εστιάζουμε στη φυσική κατάσταση, παρά στο βάρος», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Siddhartha Angadi, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Τα ευρήματα
Οι συμμετέχοντες στις μελέτες είχαν ηλικία από 42 έως 64 ετών. Οι επιστήμονες είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους από 8 έως 26 χρόνια. Το σχεδόν 30% ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης τους χώρισαν σε κατηγορίες αναλόγως με την αεροβική φυσική κατάσταση και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η αεροβική φυσική κατάσταση είχε αξιολογηθεί αντικειμενικά στις αρχικές μελέτες με διάφορα τεστ κοπώσεως.
Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε επίσης το προσδόκιμο ζωής τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως. Όπως έδειξαν τα στοιχεία:
- Όσοι εθελοντές είχαν κακή αεροβική κατάσταση, είχαν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία ή από καρδιαγγειακά αίτια. Αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.
- Όσοι είχαν καλή αεροβική κατάσταση και ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου με τους αδύνατους
Τι μπορεί να κάνει τη διαφορά
Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως η καλή αεροβική κατάσταση «εξουδετερώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου» από τα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τόνισε ο Dr. Angadi.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας αθλητής για να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής του. Ακόμα κι αν βελτιώσει κατά 20% την φυσική του κατάσταση για την ηλικία του, αποκομίζει σημαντικό όφελος, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Αυτή η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί με μετρίας εντάσεως άσκησης, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα που όμως επιτρέπει την συζήτηση.
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-10 08:10:00