Γυναίκα

Αυτή η συνήθεια των ζευγαριών μας κάνει καλό

Οι καθημερινές, απλές συνήθειες των ζευγαριών που αγαπιούνται μεταξύ τους φαίνεται να κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Συγκεκριμένα, ορισμένες χειρονομίες αγάπης και φροντίδας που συναντάμε μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών είναι ευεργετικές για τη ζωή και την καλή μας διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλινική κοινωνική λειτουργό Tara Denneny, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα μεταξύ δύο ανθρώπων, όπως η αγκαλιά, το κράτημα του χεριού και το χάδι, μειώνει το στρες, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας γνωστής ορμόνης του στρες.

Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η σωματική επαφή απελευθερώνει ενδορφίνες. Βέβαια, η επιστήμη έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι η αγκαλιά, για παράδειγμα, είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη μείωση της έντασης και των επιπέδων άγχους. Από την άλλη πλευρά, το φιλί φαίνεται επίσης να έχει θετική επίδραση στον οργανισμό, με νέα έρευνα να δείχνει ότι το φιλί του άλλου μας κάνει να νιώθουμε πολύ χαλαροί και μάλιστα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιττό να πούμε ότι η έλλειψη των παραπάνω έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη στο International Journal of Psychology, η έλλειψη σωματικής επαφής συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη, το άγχος και ακόμη και τη σωματική δυσφορία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω δεν περιορίζονται στους σεξουαλικούς συντρόφους. Η σωματική επαφή και οι χειρονομίες αγάπης είναι πάντα καλές, αρκεί να προέρχονται από κάποιον που αγαπάτε ή τουλάχιστον σας αρέσει. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν είστε single, είναι βέβαιο ότι θα έχετε κάποιον να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε. Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα να τον γνωρίσετε.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-13 21:00:04

Back to top button