ΣΕΞ

Αλήθεια, νιώθει κανείς πραγματικά τύψεις μετά την απιστία; Ποιος είναι ο Νο1 λόγος που οι σύντροφοι απατούν

«Ήταν λάθος, συγγνώμη, ποτέ ξανά!» είναι τα λόγια πολλών άπιστων συντρόφων. Υποδηλώνουν όμως, πραγματική μετάνοια; 

ΝΙΚΗ ΚΑΡΦΗ

Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, αν το γυαλί ραγίσει δεν κολλάει ξανά. Μήπως το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τη μεταμέλεια ενός άπιστου συντρόφου;  Όποια και αν είναι η κατάληξη της σχέσης μετά την ερωτική «παρασπονδία», οι χρόνιοι δεσμοί εμπιστοσύνης κλονίζονται και οι προδομένοι σύντροφοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα.

Κρίνοντας από την ερευνητική πραγματικότητα, μάλλον πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι σε σχέση με την έκφραση μεταμέλειας. Για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι στη θεραπεία μετά την αποκάλυψη της παράνομης σχέσης, σχεδόν πάντα, οι «συστηματικά άπιστοι», φαίνονται βαθύτατα θλιμμένοι. Ορισμένοι πράγματι νιώθουν τις τύψεις που επικαλούνται, οι «ποτέ ξανά» όμως που χτυπούν το στήθος τους και εκφράζουν κραυγαλέα τη μετάνοιά τους, μάλλον απλώς χειραγωγούν το απατημένο ταίρι τους.

Ερευνητές του Johns Hopkins μελέτησαν το προφίλ χρηστών της σελίδας Ashley Madison, της οποίας σύνθημα είναι: «Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια σχέση». Δυστυχώς, μετά την έρευνα αποδείχτηκε ότι μάλλον οι γνώσεις μας για τη συμπεριφορά των άπιστων είναι ελλιπείς.

Τα φαινόμενα… απατούν

Στην έρευνα, ζητήθηκε σε 1.678 χρήστες (1.464 άνδρες και 190 γυναίκες, με μέση ηλικία 53 ετών) της σελίδας να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι: 

  • Μόλις το 10% ήταν σε κοινή συναινέσει ελεύθερες (ανοιχτές)  σχέσεις συνεπώς, το 90% είτε απατούσαν τους συντρόφους τους ή ήλπιζαν να το κάνουν
  • οι περισσότεροι δήλωναν τρελά ερωτευμένοι με τους συντρόφους τους
  • πολλοί ενοχλούνταν από την περιορισμένη σεξουαλική επαφή ή την έλλειψη ικανοποίησης στο σεξ
  • οι μισοί (49%) δήλωσαν ότι δεν ήταν επί του παρόντος σεξουαλικά ενεργοί με τους/τις συντρόφους τους
  • το 23% είχαν ζητήσει επαγγελματική συμβουλευτική για τη βελτίωση της σχέσης τους
  • το 80% συμπλήρωσαν ότι οι σχέσεις τους ήταν σεξουαλικά ικανοποιητικές
  • το 75 % ήταν ευχαριστημένοι με τη συναισθηματική σύνδεση στη σχέση
  • Μόνο το 20% εξέφρασαν λύπη ή τύψεις για την απιστία τους

Συνολικά, μεταξύ των χρηστών της ιστοσελίδας, η αιτία πίσω από το κυνήγι των εξωσυζυγικών σχέσεων, ήταν η αντιληπτή κακή ποιότητα του σεξ της νόμιμης σχέσης ή η στέρησή του. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των άπιστων προσλάμβαναν την απάτη ως αντιστάθμισμα στην απαξία των σεξουαλικών τους επιδόσεων και ως εκ τούτου η άντληση ευχαρίστησης από παράλληλες σχέσεις, θεωρούνταν «δικαιολογημένη».

Το κερασάκι στην τούρτα

Αναμφίβολα, η έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας, το συσσωρευμένο άγχος, οι αψιμαχίες και η κατάχρηση ουσιών, συμβάλλουν στο παραστράτημα, όμως φαίνεται ότι ο νούμερο ένα λόγος είναι τα χρόνια σεξουαλικά παράπονα ιδιαίτερα των ανδρών και η αίσθηση ότι ανακτούν την ευτυχία που λείπει από τη νόμιμη σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Απιστία: 20 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας απατά

Απιστία: Ποιοι είναι πιο πιθανό να απατήσουν – Τι ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η «εμπειρία» 

Να τι προδίδει έναν άπιστο άνδρα 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button