To Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι ασθενείς με ιώσεις μπορούν εξυπηρετηθούν από τα Κέντρα Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων και ρίχνει στη μάχη τα μεγάλα Κέντρα Υγείας της Αττικής που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά των περιπατητικών ασθενών. Και στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού. Αρκετά Κέντρα Υγείας στην Αθήνα λειτουργούν ήδη σε 24ωρη βάση και άλλα με διευρυμένο ωράριο έως και τις 10 το βράδυ. Παρόλο που επιτελούν σημαντικό έργο, και μπορούν να αντιμετωπίσουν πληθώρα περιστατικών, οι πολίτες δε γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε αυτά όταν έχουν, για παράδειγμα, μια ίωση του αναπνευστικού.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου: «Σήμερα δεν υπάρχει επίσημος δείκτης μέσου χρόνου αναμονής στην εφημερία. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα που να σου λένε ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής εφημερίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν σε 3, 4, 5 ώρες, υπάρχουν πάρα πολλοί που φεύγουν σε 8 ώρες, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που φεύγουν σε 12, σε 14 και σε 15 ώρες. Άρα, έχουμε ένα σχετικά μεγάλο εύρος διακύμανσης των εφημεριών και θα λέγαμε με μια σχετική ασφάλεια αλλά όχι στο 100%, ότι αν λέγαμε ότι σήμερα έχουμε έναν μέσο χρόνο εφημερίας 8 με 9 ώρες αναμονής θα ήμασταν κοντά στην πραγματικότητα. Στόχος του σχεδίου που θα σας παρουσιάσουμε είναι να μειώσουμε αυτό το χρόνο όσο μπορούμε περισσότερο. Τονίζω η προσδοκία δεν είναι να γίνει μηδέν. Μηδέν ούτε μπορεί να γίνει, ούτε υπάρχει πουθενά, ούτε πρέπει και να γίνει. Όσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο σε μέσο χρόνο, είμαστε πολύ καλά. Όσο πλησιάζουμε προς το 10ωρο δεν είμαστε καλά. Ο στόχος του σχεδίου που σας παρουσιάζουμε είναι να πηγαίνουμε προς το 5ωρο».
…
Και συνέχισε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε μία μάχη μεγάλη για να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου. Καμια φορά, η ώρα της εφημερίας θυμίζει πράγματι συνθήκες πολέμου. Η αλήθεια είναι όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού συμβαίνει αυτό, αλλά εμείς ας μείνουμε στη δική μας χώρα. Και η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους εικόνες δεν είναι εικόνες του 2023, του 2024 ή του 2025. Και το 2013 που ήμουν Υπουργός Υγείας, τέτοιες εικόνες βλέπαμε. Όμως, εμείς δεν θέλουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θέλουμε να βρούμε λύσεις. Και το σχέδιο που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι για να βρούμε λύσεις».
Στη συνέχεια η η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε: «Στόχος μας είναι οι πολίτες να μάθουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Υγείας και να μπορέσουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά τους. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας που ήδη λειτουργεί σε 24ωρη βάση, και μπορεί να εξυπηρετεί ήπια περιστατικά (πχ γρίπη, ιώσεις). Ερχόμαστε να προσθέσουμε και παραπάνω προσωπικό στα Κέντρα Υγείας, πλέον των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού. Με την ενίσχυση 50 νέων προσλήψεων επικουρικού προσωπικού, εξασφαλίζουμε καλύτερη εξυπηρέτηση και κάλυψη των αναγκών, από βασική φροντίδα μέχρι επείγοντα περιστατικά».
Και απαντώντας σε ερώτηση, η κα Αγαπηδάκη, είπε: «Δεν κάνουμε εδώ αυτοσχεδιασμό για το ποιος πρέπει να πάει στα νοσοκομεία και ποιος στα κέντρα υγείας. Αυτό που θέλουμε είναι οι πολίτες οι οποίοι γνωρίζουν ότι έχουν μία ίωση, ένα κρυολόγημα, τώρα για παράδειγμα που έχουμε έξαρση της γρίπης, και των αναπνευστικών ιώσεων, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο νοσοκομείο όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν άλλους ιούς και να επιβαρύνουν την υγεία τους ή να διακινδυνεύσουν την υγεία άλλων ασθενών που δεν έχουν κάποιο ιό και μπορεί να είναι εκεί π.χ. από ένα τροχαίο. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να πάνε στα κέντρα υγείας».
…
Σκοπός είναι περιστατικά που δε χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη να μην καταλήγουν να περιμένουν στα επείγοντα των εφημεριών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ότι πολλοί από τους περιπατητικούς ασθενείς (όσους πάνε με δικά τους μέσα στα επείγοντα) δε χρειάζεται να περιμένουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τα Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που θα συμβάλλουν στις εφημερίες είναι το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας που είναι και σήμερα 24ωρης λειτουργίας, Καλλιθέας που λειτουργεί 8 το πρωί με 10 το βράδυ, Αμαρουσίου που επίσης λειτουργεί 8 το πρωί με 10 το βράδυ και Ραφήνας που έχει 24ωρη λειτουργία.
Η κα Αγαπηδάκη επεσήμανε: «Η Πρωτοβάθμια στην χώρα δεν είναι δεκανίκι των νοσοκομείων. Το 2025 θα είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας, θα δείτε πολύ μεγάλες αλλαγές… έχει νόημα τώρα στην περίοδο που έχουμε την εποχική γρίπη και έχουμε έξαρση, αφενός να φροντίσουμε να έχουμε παραπάνω ορατότητα των υπηρεσιών των κέντρων υγείας στους πολίτες, για να τα ξέρουν να τα επισκέπτονται. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι, έχουν υπέρταση, μπορεί να είναι αρρύθμιστοι ή να μην το ξέρουν και έτσι να κάνουν ένα επεισόδιο και να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτές είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας».
…
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-14 10:06:00