Galette με γλυκοπατάτες, μετσοβόνε και φασκόμηλο
Ακόμη έχω στο μυαλό μου την γεύση αυτής της εξαιρετικής galette με γλυκοπατάτες με μετσοβόνε και φασκόμηλο, και όσο “παρωχημένος” και αν φαίνεται ο συνδυασμός, τον λατρεύω.
Διαβάζοντας παρακάτω το ποστ όμως θα καταλάβεις οτι έχει και τις τσαχπινιές της η συνταγή της galette με γλυκοπατάτες.
Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά στη ζωή μου γλυκοπατάτες, ήμουν αρκετά μεγάλη, και ήδη food blogger δεν πίστευα οτι υπάρχει αυτό το λαχανικό!
Η γλυκοπατάτα, κατά την άποψή μου, ανήκει στην ίδια κατηγορία με το αβοκάντο και την κολοκύθα, μαζί τους μπορείς να φτιάξεις σχεδόν τα πάντα, αλμυρά και γλυκά!
Έτσι λοιπόν ερωτεύτηκα τις γλυκοπατάτες, έκτοτε δεν λείπουν ποτέ μα ποτέ από την κουζίνα μου αφού είναι μια μοναδικά θρεπτική ρίζα πλούσια σε φυσικά σάκχαρα τα οποία έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Το απίστευτο με τις κόκκινες γλυκοπατάτες είναι οι αμέτρητες χρήσεις τους σε κάθε κατηγορία συνταγής, διατροφής, μαγειρέματος!
Ναι, στο χωριό μου δεν είχαμε γλυκοπατάτες όμως υποστηρίζω την οποιαδήποτε τάση που συσχετίζεται με αυτές 100%!
Εκτός από τις αλμυρές συνταγές που έχω στο blog μπορείς να τις δεις όλες ΕΔΩ, στο βιβλίο μου “ΕΛΑΤΕ ΤΡΩΜΕ” έχω την πιο ανατρεπτική συνταγή για γλυκοπατάτες.
Vegan σοκολατένια μαλακά μπισκότα με γλυκοπατάτες χωρίς ζάχαρη, και είναι η μοναδική cookie dough που μπορείς να την φας ωμή, σαν μους ή να την χρησιμοποιήσεις με όποιο άλλον τρόπο θες!
Την τραγανή και βουτυράτη τάρτα με γλυκοπατάτες δεν την φτιάχνω πρώτη φορά, την έχω ψήσει πάρα πολλές φορές!
Με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, με μπρι, με κασέρι, αρσενικό Νάξου, guanciale αλλά και γλυκιά αρωματισμένη με pumpkin spice, με χουρμάδες.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το υπέροχο μετσοβόνε που έφερα από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Μέτσοβο και ήταν φανταστικός ο συνδυασμός!
Φυσικά το παρεάκι ολοκλήρωσε το φασκόμηλο που έχουν αδελφική σχέση με τις γλυκοπατάτες.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Οι ψητές γλυκοπατάτες
Δεν μπορώ να φανταστώ αυτή γι΄ αυτή τη συνταγή να χρησιμοποιήσω τις γλυκοπατάτες με άλλο τρόπο.
Οι ψητές κόκκινες γλυκοπατάτες βγάζουν μια ξεχωριστή βαθιά νοστιμιά, οι βραστές ή ατμού δεν θα αναδείξουν ποτέ τη νοστιμιά τους σε αυτ’η την τάρτα.
Οι γλυκοπατάτες στο AIR FRYER ψήνονται πανεύκολα και γρήγορα, και στο φούρνο βέβαια.
Τις βάζεις ολόκληρες, με τη φλούδα, τυλιγμένες σε βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και κατόπιν σε αλουμινόχαρτο ή σε στενό πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.
Θα χρειαστείς μια ώρα, τις ξεφλουδίζεις και απλά τις πατάς με ένα πιρούνι.
√ Το μετσοβόνε
Δεν γίνεται να βρεθείς στο Μέτσοβο και να μην επισκεφθείς το Μουσείο Τοσίτσα και το “Γνήσιον” όπου θα απολαύσεις ποικιλία τυριών του ομώνυμου τυροκομείου.
Και γενικά, δεν είμαι καθόλου οπαδός των καπνιστών, δύσκολα τα προτιμώ όμως το μετσοβόνε το έχω στην καρδιά μου!
Σε συνδυασμό με την βουτυράτη τάρτα και τις ψητές γλυκοπατάτες σε φτάνουν στον έβδομο ουρανό!
√ Η βουτυρένια ζύμη
Δεν θα πω πολλά για τη ζύμη της galette γιατί δεν χρειάζεται.
Ακολουθείς τις οδηγίες και φτιάνεις το θαύμα, το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λίγο ζύμωμα είναι το “κλειδί” της επιτυχίας.
Τις επόμενες ημέρες σου υπόσχομαι να ανεβάσω μια συνταγή για ζύμη gluten free.
Αυτή η galette είναι κρίμα να μην απολαμβάνεται από όλους, ειδικά τον επόμενο καιρό που θα ψάχνουμε μανιωδώς χριστουγεννιάτικες συνταγές.
Αξίζει πραγματικά να την βάλεις στη λίστα σου.
√ Το φασκόμηλο και άλλες μικρές λεπτομέρειες
Όταν έψησα τις γλυκοπατάτες έψησα μαζί 1 τσίλι και μια σκελίδα σκόρδο.
Επιπλέον στη ζύμη πρόσθεσα τριμμένο καβουρδισμένο φουντούκι και τέλος αρωμάτισα το βούτυρο που πρόσθεσα στη γέμιση με φασκόμηλο.
Μόλις βγήκε η galette από τον φούρνο και αφού έκοψα σε κομμάτια ελάχιστες σταγόνες από μέλι βελανιδιάς και λίγο ανθό αλατιού.
Όλοι γύρω από το τραπέζι ανυπομονούν για το κομμάτι τους και την πρώτη μπουκιά!
♡
Εύα
Galette με γλυκοπατάτες, μετσοβόνε και φασκόμηλο
Εκτυπώση Συνταγής
Ακόμη έχω στο μυαλό μου την γεύση αυτής της εξαιρετικής galette με γλυκοπατάτες με μετσοβόνε και φασκόμηλο, και όσο “παρωχημένος” και αν φαίνεται ο συνδυασμός, τον λατρεύω.
Υλικά
- Για την ζύμη
- 160 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- 280 γρ. αλεύρι, μαλακό
- 50 γρ. νερό, παγωμένο
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.σ. καβουρδισμένα φουντούκια, τριμμένα
- ¾ κ.γ. αλάτι
Για την γέμιση
- 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, με τη φλούδα της
- 1 μικρό τσίλι, προαιρετικά
- 300 γρ. μετσοβόνε, χοντροτριμμένο
- 40 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- 4-5 φύλλα φασκόμηλο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για την επάλειψη
- 1 ασπράδι
- ½ κ.γ. χοντρή καστανή ζάχαρη, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- ¼ κ.γ. ανθό αλατιού
- Μέλι
Διαδικασία
Η γέμιση
-
Τοποθετούμε το σκόρδο, το τσίλι και ολόκληρες τις γλυκοπατάτες, με τη φλούδα, όλα μαζί τυλιγμένα σε βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και κατόπιν σε αλουμινόχαρτο ή σε στενό πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.
-
Ψήνουμε για 1 ώρα στους το φούρνο στους 175ο C.
-
όσο ψήνονται οι γλυκοπατάτες τοποθετούμε σε μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο με το φασκόμηλο, σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε για 10′ και αποσύρουμε.
-
Αμέσως ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και το σκόρδο, τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το τσίλι και τα πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να αποκτήσουν υφή πουρέ.
-
Προσθέτουμε το βούτυρο του φασκόμηλου, περνώντας το από σίτα, τα ⅔ από το μετσοβόνε, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Η ζύμη
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το φουντούκι.
-
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας αναμειγνύοντάς το με το αλεύρι.
-
Όταν το μείγμα αποκτήσει μια ψιχουλιαστή υφή κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο, προσθέτουμε τον κρόκο, το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε για λίγο.
-
Δεν χρειάζεται η ζύμη να είναι τέλεια σε υφή, θέλουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλάει.
-
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15’.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.
-
Ανοίγουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και μέσα βάζουμε τη ζύμη την οποία ανοίγουμε με πλάστη 2 εκ. πάχος και 26εκ. διάμετρο, περίπου.
-
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, στο κέντρο προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε μ’ ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 2-3 εκ. από τις άκρες.
-
Κλείνουμε την galette ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο και αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη.
-
Ψήνουμε για 40’ στους 190℃, αφήνουμε την τάρτα να σταθεί 10’ και σερβίρουμε με ελάχιστο μέλι και ανθό αλατιού.
-
Η galette με γλυκοπατάτες τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ίδιο ευχάριστα!
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Η galette μπορεί να αρωματιστείς με μπαχαρικά και μυρωδικά της επιλογής μας, εστραγκόν, λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο ταιριάξει τέλεια
- Αν δεν προτιμάμε ή δεν έχουμε μετσοβόνε χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε κίτρινο πικάντικο ή όχι τυρί
Δημοσιεύτηκε !