Εύκολα πιροσκί με ζύμη κουρού
Τα πιτάκια πιροσκί είναι γνωστά σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και υπάρχουν πολλές συνταγές για γέμιση, γλυκιές και αλμυρές. Η συνταγή αυτή είναι η πιο διαδεδομένη, αλλά αντί για ζύμη με μαγιά, χρησιμοποιεί για ευκολία ζύμη κουρού, και δεν χάνουν τίποτε από τη νοστιμιά τους.
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 18 πιροσκί)
- 1 μέτρια πατάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια ζάρια
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 300 γρ. κιμάς βοδινός
- 1 καρότο περασμένο στον τρίφτη
- 1 φλ. λάχανο (κραμβί), σε λεπτές λωρίδες
- 1 γεμάτο κουταλάκι πάπρικα
- 1 κουταλιά ξίδι
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένος άνηθος
- 1 πακέτο (2 φύλλα) ξεπαγωμένη ζύμη κουρού (650 γρ. περίπου)
- 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε την πατάτα σε ένα κατσαρολάκι και την σκεπάζετε με νερό. Την αφήνετε να κοχλάσει, χαμηλώνετε την φωτιά και την σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Την στραγγίζετε και την κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και βάζετε μέσα τον κιμά. Τον σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ροδίσει, και προσθέτετε το καρότο, το λάχανο, την πάπρικα και την βρασμένη πατάτα και τα ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε το μίγμα και προσθέτετε το ξίδι και τον άνηθο. Αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Ελέγχετε το αλατοπίπερο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνετε τα δύο φύλλα κουρού στον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη περνάτε απαλά τα φύλλα για να ισιώσουν. Με μια κουπ-πατ ή ένα πιατάκι 10 εκ. (του καφέ) κόβετε 9 κύκλους από το κάθε φύλλο (σύνολο 18).
Βάζετε 1 κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο από κάθε κύκλο ζύμης. Αλείφετε γύρω-γύρω του με λίγο αβγό και τα κλείνετε ώστε να σχηματίσετε τα πιτάκια. Πατάτε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να τα σφραγίσετε και να μην φύγει η γέμιση. Αν θέλετε, για να δώσετε το τυπικό σχήμα των πιροσκί, φαίρνετε την «ραφή» από πάνω και τα πιέζετε ελαφρά να ισιώσουν. Τα αλείφετε με το υπόλοιπο αβγό τα και τοποθετείτε σε ταψιά, στρωμένα με αντικολλητική λαδόκολλα. Ψήνετε τα πιροσκί για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε ζεστά.
Δημοσιεύτηκε !