Αχνιστή γλιστρίδα με γαλομυζήθρα και καραμελωμένα ντοματίνια
Η συνταγή για αχνιστή γλιστρίδα με γαλομυζήθρα και καραμελωμένα ντοματίνια, θα σου λύσει την απορία πώς αλλιώς να την χρησιμοποιήσεις εκτός από σαλάτα.
Για την ακρίβεια στο Μεξικό λατρεύουν την γλιστρίδα, η πιο γνωστή συνταγή ονομάζεται Verdolagas όπου πρόκειται για κοκκινιστή με χοιρινό, “ρίξε” μια ματιά εδώ.
Στην Ελλάδα ενώ υπάρχει σε αφθονία συνηθίζεται κυρίως να τρώγεται ωμή σε σαλάτες, βραστή, άντε και τουρσί.
Η ελληνική “άγρια” γλιστρίδα είναι η πιο νόστιμη, σε σχέση με την ήμερη που χρησιμοποιείται συνήθως στα εστιατόρια του εξωτερικού.
Ναι, η γλιστρίδα πλέον έχει κερδίσει επάξια τη θέση της σχεδόν και ως super food.
Η γλιστρίδα ή αντράκλα, είναι εξαιρετικά θρεπτική και πραγματικά αυτό το πεντανόστιμο ζιζάνιο θα το βρεις παντού!
Στο blog υπάρχουν μόνο δυο συνταγές για σαλάτα με γλιστρίδα και τώρα με την αχνιστή γλιστρίδα με γαλομυζήθρα και καραμελωμένα ντοματίνια θα γίνουν 3.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Η γαλομυζήθρα
Αν υπάρχει μια λεπτομέρεια που θα δώσει στην αχνιστή γλιστρίδα κάτι ξεχωριστό αυτό είναι η γαλομυζήθρα!
Συγκεκριμένα η γαλομυζήθρα AMARI, την οποία πραγματικά λατρεύω -και αυτό δεν είναι τοποθέτηση προϊόντος- απλά είμαι φανατική και δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μου!
Αυτό το τυρί θεωρώ ότι ταιριάζει γάντι σε τέτοιου είδους συνταγές, όπιυ θες ένα φίνο και ελαφρύ τυρί αλλά και με γεύση.
Δοκίμασα και φέτα αλλά επιμένω η γαλομυζήθρα ταιριάζει απίστευτα.
Αν σε κάθε περίπτωση δεν βρεις την συγκεκριμένη, δοκίμασε μια βουτυράτη φέτα.
Τα καραμελωμένα ντοματίνια
Να πω την αλήθεια στην αρχή είχα σκεφτεί αν την κάνω αχνιστή μόνο με ντομάτα, όπως και έγινε.
Όμως καθώς ετοίμαζα μια άλλη φωτογράφιση, είχα καραμελώσει ντοματίνια και έβαλα ένα σε μια μπουκιά για δοκιμή.
Μου άρεσε τόσο πολύ η εναλλαγή γεύσεων που την συνδύασα έτσι απλά πρόσθεσα σκόρδο, που ταίριαζε εξαιρετικά.
Γενικά, αυτό το πιάτο δεν θέλει πολλά-πολλά, η απλότητα και η πρώτη ύλη είναι που θα κάνει τη διαφορά!
Ξέρεις πότε να την φτιάξεις την αχνιστή γλιστρίδα με γαλομυζήθρα και καραμελωμένα ντοματίνια;
Για να συνοδεύσεις ένα ψητό ψάρι ή κοτόπουλο ή να την προσφέρεις ως μεζέ με ένα τσίπουρο.
Η γεύση είναι ιδιαίτερη, σε κάποιους θύμισε σπανάκι γιαχνιστό αλλά πιο τραγανό, πάντως οι καλοφαγάδες θα εκτιμήσουν δεόντως!
♡
Εύα
Η συνταγή για αχνιστή γλιστρίδα με γαλομυζήθρα και καραμελωμένα ντοματίνια, θα λύσει την απορία πώς αλλιώς να την χρησιμοποιήσεις εκτός από σαλάτα ή βραστή.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. γλιστρίδα, καθαρισμένη από τα σκληρά της κοτσάνια
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για τα καραμελωμένα ντοματίνια
- 10 ντοματίνια
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¾ κ.γ. ζάχαρη
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. γαλομυζήθρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η αχνιστή γλιστρίδα
-
Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2’ το κρεμμύδι΄
-
Προσθέτουμε τις ντομάτες, 150ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
-
Μόλις η σάλτσα αρχίζει να αχνίζει προσθέτουμε τη γλιστρίδα και την αχνίζουμε για 8’-10’ σε δυνατή φωτιά.
-
Αποσύρουμε και την τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Τα καραμελωμένα ντοματίνια
-
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με καπάκι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υλικά και καραμελώνουμε τα ντοματίνια για 3-4’, κουνώντας το τηγάνι τακτικά.
-
Σερβίρουμε σε πιάτο την γλιστρίδα με ντοματίνια, γαλομυζήθρα και σταγόνες ελαιόλαδο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Μπορούμε να προσθέσουμε και σύγκλινο ή αντίστοιχο αλλαντικό κομμένο σε λεπτές φέτες
Δημοσιεύτηκε !