
Εκεχειρία στο Ολέσκι: Συνάντηση των επιτρόπων Ουκρανίας και Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ανθρωπιστικής αποστολής στην ουκρανική πόλη Ολέσκι παραμένει σε ισχύ, καθώς η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμμορφώνονται πλήρως με τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε την Παρασκευή μέσω του Telegram η ρωσίδα επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γιάνα Λαντράτοβα.
Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να αναχωρήσουν από το Ολέσκι μέχρι τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα, 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, δήλωσε η Λαντράτοβα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι επίτροποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας που είναι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ντμίτρο Λούπινετς και η Γιάνα Λαντράτοβα, συναντήθηκαν στο Ολέσκι, το οποίο ελέγχεται από τους Ρώσους, σύμφωνα με εικόνες από τον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Vesti που μεταδόθηκαν την Παρασκευή.
Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι βρίσκονταν πίσω από τις συνομιλίες μαζί με την Μελάνια Τραμπ και αμερικανούς αξιωματούχους με στόχο να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, εμφανίσθηκαν σε ένα σύντομο βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει γυριστεί τη νύχτα στο Ολέσκι, όπου συναντήθηκαν, σύμφωνα με το Vesti, και στο οποίο εμφανίζονται να μιλούν στα ουκρανικά και τα ρωσικά αντιστοίχως.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, έκαναν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Στη διάρκεια της νύχτας, οχηματοπομπή με βοήθεια άρχισε να κινείται προς το Ολέσκι, στη νότια Ουκρανία, μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες μεταξύ άλλων αγαθών, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.
Στόλος 25 λεωφορείων με τουλάχιστον 750 θέσεις ήταν έτοιμος να απομακρύνει αυτούς που θέλουν να φύγουν, οι ίδιοι και τα κατοικίδιά τους, πρόσθεσε η Λαντράτοβα.
Ο ουκρανός ομόλογος της δήλωσε ότι αξιωματούχοι είχαν ετοιμάσει 25 λεωφορεία με 750 θέσεις για να απομακρύνουν κατοίκους που προτίθενται να εγκαταλείψουν την πόλη.
Σύμφωνα με την Ιζβέστια, την οχηματοπομπή με τη βοήθεια συνοδεύουν δημοσιογράφοι από χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.
Δύο άνθρωποι, ο ένας από τους οποίους πυροτεχνουργός, σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης αποναρκοθέτησης στο Ολέσκι.
Στο μεταξύ, η Ρωσία έπληξε στόχους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Telegram το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας ότι επλήγησαν ενεργειακές υποδομές μέσα και γύρω από το Κίεβο, καθώς και στην περιφέρεια του Ντνιπνοπετρόφσκ, λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Οδησσού και φορτηγά πλοία για τα οποία υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνταν από τις ένοπλες δυνάμεις.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-30 11:09:00
