
ΕΛ.Α.Σ – ΠΑΣΟΚ: «Κόκκινη γραμμή» τυχόν ενημέρωση της Άγκυρας για το καλώδιο
Σφοδρή πίεση στην κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαδικασία ενημέρωσης της Τουρκίας για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου ασκούν η ΕΛ.Α.Σ και το ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο σχετικών αναφορών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και των έντονων ενστάσεων που είχε διατυπώσει για το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Το νέο αυτό «μέτωπο» για την κυβέρνηση «ανοίγει» μέσα στο ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι δυσμενείς εξελίξεις στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της ΝΔ αναγνώρισαν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις συνιστούν «ήττα», «αρνητική εξέλιξη» ή έστω «κακή στιγμή», δίνοντας πρόσθετα επιχειρήματα στην αντιπολίτευση και θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχιών στα εθνικά θέματα.
ΕΛ.Α.Σ: «Απαγορευτική» η ενημέρωση πέραν της NAVTEX
Η Αμαλίας διεμήνυσε χθες, Πέμπτη (29/10) στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε ενημέρωση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, Παυσανίας Παπαγεωργίου, κατέστησε σαφές ότι η προβλεπόμενη διαδικασία της NAVTEX αρκεί για τη γνωστοποίηση των εργασιών στην περιοχή.
Όπως σημείωσε, η NAVTEX απευθύνεται σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται ή διέρχονται από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και πρόσθεσε: «ο,τιδήποτε άλλο, εκτός αυτής της ενημέρωσης, αποτελεί διακριτή κατάσταση και είναι απαγορευτικό να συμβεί».
Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Καταλόγισε στο υπουργείο Εξωτερικών ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει στην ελληνική κοινή γνώμη μια δυσμενή εξέλιξη, αντί να αναγνωρίσει την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «ήττα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Ανδρουλάκης: «Τι άλλαξε ξαφνικά και έχουμε παλινωδίες;»
«Κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Άγκυρας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου έθεσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε ομιλία του την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη έβαλε ευθέως στο στόχαστρο τις αναφορές του κ. Γεραπετρίτη ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση της Τουρκίας από τη γαλλική εταιρεία που συμμετέχει στο έργο.
«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνδέεται με τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, ένα έργο το οποίο βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας δεν έχεις κανέναν λόγο να ενημερώσεις την Τουρκία, τι άλλαξε ξαφνικά και έχουμε πάλι τέτοιες παλινωδίες;» διερωτήθηκε.
Και χθες, όμως, άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. «Αντί να αναλάβετε την ευθύνη, λέτε “τι να κάνουμε, δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε”. Αυτό δεν είναι απάντηση. Αυτό είναι ομολογία διπλωματικής ήττας. Και είναι ξεκάθαρο» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Παράλληλα, διερωτήθηκε επικριτικά «πώς φτάσαμε από τις προνομιακές σχέσεις, που διακήρυττε ο κ. Γεραπετρίτης, στην κύρωση του παράνομου μνημονίου». «“Προνομιακές σχέσεις” είχαμε με την Ανατολική Λιβύη. Αλλά, ξαφνικά, πάλι πιαστήκατε χωρίς να γνωρίζετε ή να είστε προετοιμασμένοι» κατήγγειλε.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-30 08:26:00
