Κόσμος

Ο Φιντάν στις Βρυξέλλες, πήρε την ίδια απάντηση για το Tουρκολιβυκό

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών (δείτε την ανάρτηση κάτω), αναμέσά τους με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγια Κάλας, τον βέλγο υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.


Επί τάπητος, στην ατζέντα της συνάντησης Φιντάν-Κάλας, και το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με τους Λίβυους, καθώς επίσης το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι υβριδικές απειλές στη Μαύρη Θάλασσα,


Παρά τις προσδοκίες ωστόσο της πανηγυρίζουσας Αγκυρας (δείτε πιο κάτω) για την κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου μετά την Τρίπολη και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ελεγχόμενη από τον Χαλίφα Χαφτάρ, Ανατολική Λιβύη, η αντίδραση-απάντηση που άκουσε ο Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες ήταν η ίδια: ότι δηλαδή τέτοιου είδους συμφωνίες δεν μπορούν να παράξουν έννομα αποτελέσματα.

Η ανάρτηση Κάλας

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ο Χακάν Φιντάν είχαν μια «εκτενή συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων». Οπως τόνισε η Κάλας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», εκτός από το τουρκολυβικό μνημόνιο, στο επίκεντρο βρέθηκε το Κυπριακό, οι υβριδικές απειλές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της στο «Χ», η Κάλας αναφέρει τα εξής: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η προώθηση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού είναι ύψιστης σημασίας. Έθεσα το ζήτημα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Λιβύη σχετικά με ένα Μνημόνιο Συνεννόησης για θαλάσσια ζητήματα με την Τουρκία και τόνισα ότι αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών.

Όσον αφορά την επικίνδυνη κλιμάκωση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, υπογράμμισα την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης προς τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο και στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη αποτελούν κλασικό παράδειγμα τακτικών τρομοκρατίας και πρέπει να σταματήσουν. Στα Στενά του Ορμούζ, το Ιράν καθιστά τη ναυσιπλοΐα επικίνδυνη και δαπανηρή. Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας πρέπει να αποκατασταθεί, χωρίς την επιβολή διοδίων ή άλλων τελών».

Επιμένει για το παράνομο μνημόνιο η Κομισιόν

Ερωτηθείς συγκεκριμένα, σε συνέχεια της κοινής  δήλωσης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, για την κύρωση του παράνομου και άκυρου μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο (δήλωση η οποία έχει ήδη προκαλέσει οργή στην Τουρκία), ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ ,ήταν σαφής και ξεκάθαρος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΕΕ:

Συμφωνίες ή συνεννοήσεις που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορούν να παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη ή για κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για το αν η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διπλωματικές κινήσεις προς την Αγκυρα για το θέμα, ο κ. Βίγκαντ απάντησε πως οι επιπτώσεις της εξέλιξης, αξιολογούνται σε στενό συντονισμό με τα κράτη-μέλη και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προασπίσει τα συμφέροντά της.

«Προτεραιότητά μας -είπε- παραμένει ο διάλογος, η αποκλιμάκωση και η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», για να υπογραμμίσει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.

Πανηγύρια και ενόχληση για Φον ντερ Λάιεν στην Αγκυρα

Στην Τουρκία πάντως, οι πανηγυρισμοί για την κύρωση του μνημονίου καλά κρατούν.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε την απόφαση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομόφωνη έγκρισή της από το κοινοβούλιο στην Ανατολική Λιβύη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο τούρκος πρόεδρος  έκανε λόγο για «εξαιρετικά χαρμόσυνη είδηση» και ευχήθηκε η συμφωνία να αποβεί επωφελής.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ότι το μνημόνιο του 2019 στηρίζεται «στο διεθνές δίκαιο και την αρχή της ευθυδικίας».

Αλλά και στην τουρκική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, βγήκε να επικρίνει την πρόεδρο της Κομισιόν για τη δήλωσή της, κατηγορώντας την για μεροληπτική στάση.

«Μπορείτε να υποστηρίξετε την ειρήνη στη Μεσόγειο όχι παίρνοντας θέση, αλλά τηρώντας τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο», έγραψε σε ανάρτησή του στο X, για να προοθέσει ότι «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι πάνω από όλες τις εσωτερικές πολιτικές διαφορές».

Σε γραπτή δήλωσή του, τέλος ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέφερε ότι η απόφαση της 20ής Οκτωβρίου επιβεβαιώνει την τουρκική στρατηγική, τονίζοντας πως «το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας προχωρά σε σταθερή και νόμιμη βάση».

Η Αίγυπτος…

Στο γαϊτανάκι των ανακοινώσεων ήρθε να προστεθεί και αυτή του Καΐρου που απορρίπτει την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη βουλή της Ανατολικής Λιβύης, δηλώνοντας και αυτό πως δεν θα έχει καμία νομική ισχύ για την Αίγυπτο.

…και το Ισαηλ

Την κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου καταδίκασε και το Ισραήλ. «Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε την Τουρκία να εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-21 15:58:00

Back to top button