
Δύο ναυάγια με συνολικά 12 νεκρούς μετανάστες σε Λέσβο και Σάμο
Συνολικά 12 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε Λέσβο και Σάμο.
Στο πρώτο από αυτά, έξι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, ανασύρθηκαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αγριελιάς Λέσβου, έπειτα από σύγκρουση ταχύπλοου που μετέφερε αλλοδαπούς με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης, όταν το ταχύπλοο πραγματοποιούσε ελιγμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την πλώρη στην αριστερή πλευρά του σκάφους του Λιμενικού.
Από τη σύγκρουση φέρεται να έπεσαν στη θάλασσα ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ενώ ακόμη οκτώ άτομα διασώθηκαν. Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση 3,5 ναυτικών μιλίων νότια της Αγριελιάς Λέσβου.
Αμέσως κινητοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν οκτώ άτομα, τέσσερις άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ εντοπίστηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή ακόμη έξι αλλοδαποί, τέσσερις άνδρες, μία γυναίκα και ένα βρέφος.
Οι οκτώ διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων στις λιμενικές αρχές, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, αναγνωρίστηκε και συνελήφθη ένας 37χρονος τούρκος πολίτης ο οποίος συγκαταλέγεται στους διασωθέντες και φέρεται ως ο διακινητής των υπόλοιπων αλλοδαπών.
Λίγες ώρες αργότερα, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, ανετράπη ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε αλλοδαπούς. Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για έξι νεκρούς και 14 διασωθέντες.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι έξι αλλοδαποί που εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους είναι πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ενώ οι 14 διασωθέντες είναι όλοι άνδρες.
Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκεται και ο φερόμενος ως διακινητής, ιρανικής υπηκοότητας, η ηλικία του οποίου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή.
Σύμφωνα με το ΛΣ, το ταχύπλοο, το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα, εντοπίστηκε αρχικά από τουρκική ακταιωρό εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το σκάφος ανετράπη έπειτα από απότομο ελιγμό, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-19 11:37:00
