
Ξεπλήρωσε πρόωρα χρέος 2,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα
Η Ελλάδα αποπλήρωσε την Πέμπτη 2,5 δισ. ευρώ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), χρησιμοποιώντας έσοδα από την επανιδιωτικοποίηση ελληνικών τραπεζών που είχαν προηγουμένως λάβει στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
«Η αποπληρωμή αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ενίσχυση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Τα έσοδα από την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών αποτελούν απτή αποτύπωση της ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού τομέα μετά την κρίση. Η χρήση μέρους αυτών των εσόδων για την αποπληρωμή του EFSF μειώνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην αγορά. Πρόκειται για θετική εξέλιξη για την Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Πιερ Γκραμένια.
Την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ενημέρωσε τον EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για έσοδα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που συνδέονται με το ΤΧΣ και τα οποία κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – HCAP, μετά τη συγχώνευσή της με το ΤΧΣ).
Ως συνέπεια της αποπληρωμής, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του EFSF για το 2026 περιορίστηκε στα 16,5 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη εκδοθεί κατά το τρέχον έτος.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-02 12:03:00
