Κόσμος

Η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα τη χειρότερη στιγμή

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εντείνει την πίεση στη Ουκρανία, σφυροκοπώντας πόλεις, εργοστάσια, γέφυρες και λιμάνια με διαρκή κύματα drones και πυραύλων. Το Κίεβο, όμως, αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Με λιγότερα διαθέσιμα μέσα αναχαίτισης, δυσκολεύεται να καταρρίψει τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ρωσικών drones με κινητήρες τζετ που χτυπούν τη χώρα.

Οπως γράφει το Politico, τα προβλήματα δεν σταματούν στην αεράμυνα. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Σεργκέι Κορέτσκι προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει φέτος χρηματοδοτικό κενό 27 δισ. δολαρίων για την άμυνά της. Το Κίεβο ελπίζει να καλύψει περίπου 7 δισ. από αυτά με εσωτερικούς πόρους και αναζητά από τους εταίρους του τα υπόλοιπα. Ωστόσο, μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η Ουκρανία, ενώ άλλοι σύμμαχοι δεν έχουν ακόμη καλύψει το υπόλοιπο κενό.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Σε μία μόνο νύχτα, η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερους από 190 πυραύλους και drones σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό στόχο τις ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος στο Κίεβο. «Αυτό το καλοκαίρι δεν υπήρξε σχεδόν ούτε μία ημέρα χωρίς επίθεση στις ενεργειακές υποδομές», δήλωσε ο Κορέτσκι, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επίθεση ήταν η μεγαλύτερη σε κλίμακα και ένταση από το τέλος της προηγούμενης περιόδου θέρμανσης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε μετά την επίθεση την έκκλησή του προς τους συμμάχους να στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας. «Κάθε σύστημα αναχαίτισης σώζει πραγματικά ζωές», είπε, τονίζοντας ότι όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο μεγαλύτερη προστασία χρειάζεται η χώρα. Στόχος του είναι να μην καταφέρει η ρωσική στρατηγική των βαλλιστικών πυραύλων και των drones να τρομοκρατεί τον πληθυσμό.

Η αστυνομία απομακρύνει από την φλεγόμενη Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Κιέβου τον 69χρονο επιστήμονα Ιχορ Μαλτσέφσκι (REUTERS/Thomas Peter)

Το Politico επισημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές επιθέσεις έχουν γίνει σχεδόν συνεχείς. Οι συναγερμοί στο Κίεβο χτυπούν μέρα και νύχτα, ενώ οι επιδρομές πλήττουν σιδηροδρόμους, εργοστάσια ενέργειας, λιμάνια, βιομηχανικές μονάδες και άλλες κρίσιμες υποδομές. Οι επιθέσεις επιβαρύνουν την ήδη πιεσμένη ουκρανική οικονομία και αυξάνουν την πίεση στα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και αυξήσεις φόρων, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερους εγχώριους πόρους.


«Η αύξηση των φόρων φυσικά δεν είναι ποτέ ιδανική, αλλά σε καιρό πολέμου δεν υπάρχει η πολυτέλεια του λαϊκισμού», εξηγεί στο Politico η οικονομολόγος Ολεξάντρα Μιρονένκο του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κορέτσκι, πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες ώστε να εξασφαλιστούν τα χρήματα για τον πόλεμο και παράλληλα να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος.

Αυτό σημαίνει αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα και αναβολή δαπανών που δεν θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας. Πρώτα χρηματοδοτούνται η άμυνα, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, καθώς και οι μισθοί εκπαιδευτικών, γιατρών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Ομως, η Ουκρανία χρειάζεται χρήματα όχι μόνο για τις σημερινές ανάγκες αλλά και για να παραγγείλει από τώρα όπλα και πυρομαχικά που θα χρειαστούν την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα drones μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.



Και η Ρωσία πληρώνει ακριβά τον πόλεμο. Σύμφωνα με το Politico, το δημοσιονομικό της έλλειμμα έφτασε τα 5,8 τρισ. ρούβλια, περίπου 60,4 δισ. ευρώ, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Μόσχα αυξάνει φόρους, ενώ σχεδιάζει να δαπανήσει το 2027 περίπου 17,1 τρισ. ρούβλια, ή 180 δισ. ευρώ, για την άμυνα. Πρόκειται για αύξηση 27% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών κρατικών δαπανών.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ οι ουκρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν επηρεάσει την παραγωγή. Παρά τις απώλειες και το οικονομικό κόστος, ωστόσο, η σαφώς μεγαλύτερη ρωσική οικονομία επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αντέχει περισσότερο την οικονομική πίεση.


Η Ουκρανία εξακολουθεί να προκαλεί απώλειες στη Ρωσία και να επενδύει σε πυραύλους και drones μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζονται στο εσωτερικό της. Ομως για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια χρειάζεται χρήματα. Και το βάρος πέφτει πλέον όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ περιόρισαν σημαντικά τη βοήθεια μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταβάλλει τις δόσεις από το διετές δάνειο των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο ζητά ταχύτερη εκταμίευση. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, συνδέουν μέρος της νέας χρηματοδότησης με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εγκρίνει η ουκρανική Βουλή στο πλαίσιο της πορείας προς την ένταξη στην ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι παραμένουν διαθέσιμα 37 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Το Politico προσθέτει ότι το Κίεβο πιέζει την Ευρώπη να αξιοποιήσει τα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει στην ΕΕ. Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε πιο τολμηρές αποφάσεις.

Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο το 2026. Για το 2027 η Ουκρανία υπολογίζει ότι θα χρειαστεί 52,6 δισ. δολάρια εξωτερικής βοήθειας, από τα οποία περίπου 32,6 δισ. παραμένουν χωρίς χρηματοδότηση. «Η Ουκρανία δεν έχει αποθεματικά για να καλύψει όλες τις δαπάνες της», προειδοποιεί η Μιρονένκο. Χωρίς διεθνή βοήθεια, θα πρέπει να περικόψει ακόμη και δαπάνες που σήμερα θεωρούνται αυτονόητες. Και, όπως καταλήγει, αν δεν υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς, δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για τους μισθούς των στρατιωτικών ούτε για τις συντάξεις ούτε για τις βασικές λειτουργίες του κράτους.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-01 12:28:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button