Κόσμος

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – Δανίας για τη Γροιλανδία

Υστερα από μήνες λεονταρισμών και απειλών του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το καθεστώς της Γροιλανδίας, οι ΗΠΑ και η Δανία κατέληξαν σε συμφωνία για την τεράστια αυτή περιοχή του Αρκτικού Κύκλου.

Την ανακοίνωση έκανε, τα ξημερώματα του Σαββάτου(ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ και επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Δανία για τη Γροιλανδία, βάσει της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στο νησί της Αρκτικής, ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται σε αντιπάλους των ΗΠΑ να δημιουργήσουν εκεί δικές τους βάσεις.


Κίνα και Ρωσία «δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις» στο νησί, επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξή της.

«Αυτή η συμφωνία διασφαλίζει πως η Κίνα και η Ρωσία δεν μπορούν να διαθέτουν βάση στη Γροιλανδία, ότι δεν μπορούν να στείλουν στρατεύματα εκεί και ότι υφίστανται οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε επένδυσης σε ευαίσθητους τομείς», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον όρο της ανωνυμίας, διευκρινίζοντας ορισμένα σημεία της συμφωνίας.


Η συμφωνία δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα «να ενεργούν στη Γροιλανδία όπως κρίνουν αναγκαίο προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την άμυνα της αμερικανικής ηπείρου» και επιτρέπει την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών βάσεων στο νησί «ανάλογα με τις ανάγκες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις ευαίσθητου χαρακτήρα στη Γροιλανδία χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία δεν έχει ημερομηνία λήξης.


«Συνεργαστήκαμε με εκπροσώπους της Δανίας και της Γροιλανδίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν για πάντα κάθε δυνατότητα να κάνουν ό,τι απαιτείται στη Γροιλανδία προκειμένου να διαφυλάξουν και να υπερασπιστούν την ασφάλεια της Γροιλανδίας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», έγραψε ο Τραμπ, για να συμπληρώσει: «Στο εξής, κανείς αντίπαλος των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει ουδέποτε να έχει βάση στη Γροιλανδία, να έχει στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία ή να πραγματοποιήσει επενδύσεις ευαίσθητου χαρακτήρα στη Γροιλανδία, χωρίς τη ρητή γραπτή έγκρισή μας».

«Χαιρετίζω την προοπτική μιας καλής συμφωνίας για τη Γροιλανδία, το βασίλειο της Δανίας και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως η συμφωνία θα είναι «καλή για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη». Μια συμφωνία που «αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου (της Δανίας), καθώς και το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση», επεσήμανε η Φρεντέρικσεν.

Αλλά και ο επικεφαλής της γροιλανδικής κυβέρνησης, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, χαιρέτισε τον συμβιβασμό, αναφέροντας πως «εγγυάται και ενισχύει την ασφάλεια της Γροιλανδίας, του βασιλείου της Δανίας, των ΗΠΑ και της δυτικής συμμαχίας». Η συμφωνία «αναγνωρίζει τα συμφέροντα της Γροιλανδίας και τη θέση μας στη διεθνή συνεργασία», συμπλήρωσε.

 

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-19 10:14:00

Back to top button