Κόσμος

Οι Σοσιαλδημοκράτες προσπέρασαν το AfD στο Μεκλεμβούργο – καταρρέει ο Μερτς

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φέρεται να ξεπέρασε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις προθέσεις ψήφου ενόψει των μεθαυριανών εκλογών στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, υπέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ZDF και μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (17.09).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το SPD της κρατιδιακής πρωθυπουργού Μανουέλα Σβέζιχ, αύξησε κατά τρεις μονάδες το ποσοστό του στο 37% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ το AfD, με υποψήφιο κρατιδιακό πρωθυπουργό τον Λάιφ-Ερικ Χολμ, είδε το ποσοστό του να υποχωρεί κατά μια εκατοστιαία μονάδα στο 36%.

Πρόκειται για μια ανατροπή: Οι σοσιαλδημοκράτες για καιρό βρίσκονταν πίσω από την Ακροδεξιά, αλλά φαίνεται ότι το σοκ της επικράτησης του AfD στις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, πριν από δύο εβδομάδες, λειτούργησε συσπειρωτικά για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), που συγκυβερνά στο κρατίδιο, επίσης χάνει μια μονάδα, υποχωρεί στο 9%, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 5% (αμετάβλητο) και η λαϊκιστική παράταξη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), στο 4%, οδεύει να μείνει εκτός κοινοβουλίου. Η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι το 79% των εκλογέων είναι βέβαιο για το ποιον θα ψηφίσει αλλά ο ένας στους πέντε και πλέον -το 21%- παραμένει αναποφάσιστος.


Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.395 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από τη 14η ως τη 17η Σεπτεμβρίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος κυμαίνεται μεταξύ του ±2% και του ±3%.

Πάντα κατά τη δημοσκόπηση αυτή, η CDU, οι χριστιανοδημοκράτες του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, είδαν και αυτοί το ποσοστό τους να υποχωρεί οριακά στο 6% (-1), επικίνδυνα κοντά στον πήχη του 5% που απαιτείται για την ανάδειξη βουλευτών. Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αποκαρδιωτικό ποσοστό για το κυβερνών κόμμα, δεν αποκλείεται η θέση του Μερτς στην καγκελαρία να απειληθεί. 


Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου πως σε άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov, σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς αναμένει ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα αντικατασταθεί προτού καν κλείσει η χρονιά! Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.611 ενηλίκων, το 48% θεωρεί πως ο Μερτς δεν θα είναι καγκελάριος στις αρχές του 2027, το 31% θεωρεί το αντίθετο, πως θα παραμείνει στο αξίωμα, ενώ το 21% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

 


 

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-18 06:55:00

Back to top button