
Γερμανία: Οι Εκκλησίες κρύβουν μετανάστες από τo AfD
Η εκλογική επέλαση του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη Σαξονία Aνχαλτ δεν αλλάζει μόνο τον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας. Φαίνεται να επηρεάζει ακόμη και έναν θεσμό που επί αιώνες λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατατρεγμένους: την Εκκλησία.
Εκκλησίες του ανατολικογερμανικού κρατιδίου έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν μετανάστες που βρίσκονται υπό το καθεστώς του εκκλησιαστικού ασύλου σε άλλες περιοχές της χώρας, φοβούμενες ότι σύντομα η Αστυνομία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα τους.
Οπως γράφει η ανταποκρίτρια της Repubblica στο Βερολίνο, Τόνια Μαστρομπουόνι, η απόφαση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, με απόλυτη μυστικότητα. Ο λόγος ήταν το πρόγραμμα του AfD, το οποίο προβλέπει ρητά ότι, εφόσον το κόμμα έρθει στην εξουσία, δεν θα αναγνωρίζει πλέον το εκκλησιαστικό άσυλο και θα περικόψει τη χρηματοδότηση προς τις Εκκλησίες. Μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη του AfD, όμως, ο φόβος μετατράπηκε σε συναγερμό.
«Είναι ένας χώρος ανθρωπιάς»
Ο Στέφαν Ράιχελ, διευθυντής της οργάνωσης Matteo, λέει στη Repubblica ότι ασχολείται προσωπικά με την περίπτωση ενός σύρου μετανάστη που κινδυνεύει να απελαθεί στη Βουλγαρία και μέχρι σήμερα είχε βρει προστασία σε επισκοπή της Σαξονίας Ανχαλτ.
«Είναι σκάνδαλο ότι το AfD έχει κηρύξει πόλεμο στις Εκκλησίες και έχει απειλήσει επανειλημμένα να καταργήσει το εκκλησιαστικό άσυλο», λέει ο Ράιχελ. Οπως εξηγεί, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ρήξη με μια παράδοση περίπου 1.500 ετών, που ανάγεται στους πρώτους χριστιανούς Ρωμαίους αυτοκράτορες και, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε γίνει σεβαστή ακόμη και στα χρόνια του κομμουνισμού.
Πρόκειται κυρίως για τους λεγόμενους «Δουβλινικούς», μετανάστες δηλαδή που, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, θα έπρεπε να επιστραφούν στη χώρα πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ. Κάποιοι από αυτούς προσφεύγουν στις Εκκλησίες, προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι για το απαραίτητο διάστημα και στη συνέχεια να μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.
Στη Σαξονία Ανχαλτ, σύμφωνα με τον Ράιχελ, αρκετοί από αυτούς θα μεταφερθούν σύντομα σε άλλες περιοχές, όπου δεν θα υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος να εμφανιστεί η Αστυνομία και να τους απομακρύνει.
Ο φόβος για την Αστυνομία
Για πρώτη φορά, η Ευαγγελική Εκκλησία της Κεντρικής Γερμανίας (EKM) παρενέβη δημόσια στη συζήτηση. Ο επίσκοπος Φρίντριχ Κράμερ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μετανάστες. Ωστόσο, μιλώντας σε εφημερίδα της Θουριγγίας, δήλωσε ότι το εκκλησιαστικό άσυλο «θα εξωτερικευθεί» από τη Σαξονία Aνχαλτ.
Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι εκεί «έχει ανακοινωθεί με μεγάλη σαφήνεια πως μεθαύριο μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με την Αστυνομία στην πόρτα, η οποία θα έρθει να πάρει τους μετανάστες».
Ο Κράμερ υπενθύμισε ότι το εκκλησιαστικό άσυλο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά στηρίζεται σε παλιές παραδόσεις και άτυπες συμφωνίες. Μία τέτοια συμφωνία είχε συνάψει στο παρελθόν ακόμη και η Aνγκελα Μέρκελ με τις Εκκλησίες. Για τον επίσκοπο, ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένας χώρος ανθρωπιάς».
«Δεν είναι η τελευταία λέξη»
Η σύγκρουση του AfD με τις Εκκλησίες έγινε ακόμη πιο εμφανής μετά τη νίκη του κόμματος. Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, Ράινχαρντ Μαρξ, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «τρομερό και καταθλιπτικό», προσθέτοντας όμως ότι «δεν είναι η τελευταία λέξη».
Για τον καρδινάλιο, η απάντηση πρέπει να δοθεί από την πλειονότητα των Γερμανών, που οφείλει να υπερασπιστεί ανοιχτά και ενεργά «την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Την ίδια ώρα, η επίθεση της Ακροδεξιάς στους μετανάστες γίνεται ολοένα πιο επιθετική. Ο υποψήφιος κυβερνήτης της Σαξονίας-Άνχαλτ, Ούλριχ Ζίγκμουντ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι στηρίζει την ενίσχυση των γερμανικών εξοπλισμών επειδή αυτοί θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι για την «επανεγκατάσταση» μεταναστών εκτός Γερμανίας.
«Δεν καταδικάζουμε την παραγωγή όπλων», δήλωσε ο ηγέτης του AfD, υποστηρίζοντας ότι όταν ξεκινήσει η «επίθεσή» τους για την απομάκρυνση και τις απωθήσεις μεταναστών, «θα χρειαστούμε μέσα».
Για τον Ράιχελ, η ρητορική αυτή ξυπνά τις πιο σκοτεινές μνήμες της γερμανικής ιστορίας. «Θυμίζει τον ναζισμό», λέει, παραπέμποντας στις ένοπλες πολιτοφυλακές του Χίτλερ που καταδίωκαν Εβραίους και άλλους πολίτες τους οποίους το καθεστώς είχε χαρακτηρίσει εχθρούς.
Και κάπως έτσι, ένα καταφύγιο που για αιώνες συνδεόταν με την προστασία των αδύναμων μετατρέπεται ξανά σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Μόνο που αυτή τη φορά, οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις πόρτες των γερμανικών εκκλησιών δεν φοβούνται απλώς την απέλαση· φοβούνται μήπως η ίδια η παράδοση που τους προστατεύει πάψει σύντομα να υπάρχει.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-14 13:41:00
