Carrot cake με λωτό και καρύδια
Δεν θα μπορούσα να καλωσορίσω πιο γλυκά το 2025 κι έτσι διάλεξα μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για carrot cake με λωτό και καρύδια, την οποία έφτιαξα στο καθιερωμένο γιορτινό γεύμα της νέας χρονιάς.
Τα τελευταία χρόνια επιλέγω να πηγαίνω ως καλεσμένη σε φίλους για την αλλαγή του χρόνου κι εγώ να ετοιμάζω το πρώτο γεύμα της νέα χρονιάς.
Το πρώτο γιορτινό τραπέζι του χρόνου ξεκινά από νωρίς και κρατάει για ώρες, και συνήθως το αποκαλούμε brunch ώστε να μπορέσουμε να “χωρέσουμε” τα πάντα στο μενού!
Αρχικά διαλέγω ένα φρούτο που θα εμπλουτίσει το μενού και φέτος διαλέξαμε τους λωτούς.
Οι λωτοί αν είναι ολόσωστοι και στην ώρα τους γινωμένοι είναι απίστευτα νόστιμοι!
Και έφτασα αρκετά μεγάλη για να καταλάβω οτι υπάρχουν δύο ποικιλίες λωτού.
Στην αυλή, στο πατρικό μας έχουμε ένα δέντρο λωτού, αν αυτοί οι λωτοί δεν γινόντουσαν βαθιά πορτοκαλοκόκκινοι και δεν ωρίμαζαν δεν τρωγόντουσαν.
Προφανώς κι ανήκουν στην ποικιλία Hachiya, που διακρίνεται για το μούδιασμα που προκαλεί στη γλώσσα όταν οι καρποί δεν είναι ώριμοι.
Σε αντίθεση με τους κιτρινοπορτοκαλί Fuyu που τρώγονται ακόμη και όταν ωριμάσουν ελαφρώς.
Πριν περάσω στη συνταγή για το carrot cake με λωτούς σου υπενθυμίζω και άλλη μια υπερ-τέλεια συνταγή, την τάρτα με λωτό και φυστίκι Αιγίνης, την βλέπεις εδώ!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Το carrot cake
Υπάρχουν πολλές συνταγές για κέικ καρότου που κατά καιρούς έχω δοκιμάσει, η αλήθεια είναι οτι δεν τις έχω όλες στο blog και πολύ κακώς διότι κάποιες από αυτές είναι καταπληκτικές!
Αυτή είναι μια κλασική συνταγή για κέικ καρότου, με την ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο κτλ-κτλ.
Τι δεν αγαπώ σε ένα carrot cake;
- Να είναι πολύ στεγνό ή να θυμίζει κέικ καρυδιού, έτσι πάντα επιλέγω στο κέικ καρότου την προσθήκη φρούτων όπως ο λωτός, το μήλο, ο ανανάς ή γιαουρτιού
- Επίσης δεν το προτιμώ “λαδερό”, τις πρώτες φορές επέλεγα αμιγώς το βούτυρο αλλά δεν με κάλυπτε καθόλου το αποτέλεσμα, στη συνέχεια ακολούθησα το μισό βούτυρο και μισό ηλιέλαιο για να αποφασίσω πως η καλύτερη επιλογή είναι το λάδι καρύδας σε συνδυασμό ένα βούτυρο soft (συγκεκριμένα lupark)
- Η υπερβολή σε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, με κάνει να χάνω το νόημα του carrot cake
- Η αδύναμη ή πολύ δυνατή γεύση των μπαχαρικών, η ισορροπία όπως πάντα κερδίζει
- Η έντονη παρουσία της μαγειρικής σόδας, ειλικρινά θεωρώ πως η μαγειρική σόδα είναι ένα “επικίνδυνο” συστατικό που σε δυσαναλογία μπορεί να οδηγήσει σε γευστική καταστροφή
- Υπερβολικό ή λίγο γλάσο από τυρί κρέμα, διάβασε παρακάτω γιατί σου δίνω και μια εναλλακτικό γλάσο χωρίς άχνη
- Το πορτοκάλι, ενώ ταιριάζει με όλα τα παραπάνω συστατικά, μου “κλωτσάει”
Το χρώμα, η γεύση, η υφή και γενικά το τελικό αποτέλεσμα αυτού του carrot cake με λωτό είναι οτι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα!
Εννοείται μπορείς να το φτιάξεις σε οποιαδήποτε φόρμα, να το μεταμορφώσεις σε μια φανταστική τούρτα ή ακόμη και σε μικρά μαφινάκια.
√ Ο λωτός
Όταν έρθει η στιγμή να φτιάξεις το carrot cake με λωτό όποια ποικιλία και να χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να μπορείς να τον κάνεις πουρέ με το πιρούνι, ουσιαστικά να είναι πολύ ώριμος!
Αν αναρωτιέσαι τί “δίνει” ο λωτός στο κέικ καρότου, η απάντηση είναι ένα υπέροχο ζουμερό αποτέλεσμα και μια “ήρεμη” γλύκα.
Επίσης μια ξεχωριστή διακριτική γεύση και άρωμα, και τέλος για κάποιο λόγο νιώθεις ακόμη περισσότερο την παρουσία καρότου.
Θα έλεγα οτι μοιάζει σαν ένα “κρυφό” μπαχαρικό!
√ Το καρότο
Θέλουμε καρότα που βγάζουν φρεσκάδα, να τα μυρίζεις όταν τα τρίβεις!
Διάλεξε φρέσκα καρότα μικρά που συνήθως είναι πιο ζουμερά και δεν βγάζουν πολλά-πολλά υγρά.
Αφού τα τρίψεις στην χοντρή πλευρά του τρίφτη δεν χρειάζεται να τα στύψεις.
√ Τα μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά του carrot cake είναι μια μεγάλη κουβέντα και περί ορέξεως…
Η δική μου επιλογή είναι το τζίντζερ, η κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το κακουλέ, μου ταιριάζουν γάντι!
Ωστόσο το μοσχοκάρυδο και η βανίλια ταιριάζουν.
√ Τα καρύδια
Καρύδια με φρέσκια γεύση και ψιλοκομμένα με μαχαίρι, είναι η καλύτερη επιλογή για όλους τους τύπους κάροτ κέικ, σίγουρα ταιριάζουν και τα καρύδια πεκάν.
√ Το γλάσο με τυρί κρέμα
Αν δεν υπάρχει γλάσο με τυρί κρέμα δεν είναι carrot cake!
Η κλασική συνταγή για το γλάσο τυριού είναι βόμβα θερμίδων, αλλά ειλικρινά το κέικ καρότου δεν είναι για χόρταση..
Αν σε κάθε περίπτωση θες να προσπεράσεις την τυπική συνταγή για γλάσο με τυρί κρέμα σου έχω μια εναλλακτική σούπερ.
Την παρακάτω συνταγή την χρησιμοποιώ σε ωμοφαγικές μπάρες με καρότο ή σε οποιαδήποτε συνταγή με πιο healthy profile.
Συνταγή για την ελαφριά κρέμα τυριού
200 γρ. τυρί κρέμα
2 κ.σ. λάδι καρύδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3-4 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
2 κ.σ. ινδοκάρυδο
Αφρατεύουμε το τυρί κρέμα και προσθέτουμε όλα τα υλικά συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1’, τοποθετούμε την κρέμα τυριού στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Όπως βλέπεις η ζάχαρη απουσιάζει, το γλάσο είναι πιο ζουμερό και πιο ρευστό, δες ΄μόνο το πόσο γλυκό το προτιμάς αυξάνοντας ή μειώνοντας την ποσότητα του γλυκαντικού που θα επιλέξεις.
Σίγουρα το carrot cake δεν είναι ένα κέικ που θα το φτιάχνεις κάθε εβδομάδα, δες το σαν ένα γλυκό γιορτινής περίστασης.
Απόλαυσε το χωρίς ενδοιασμούς όταν το φτιάξεις, αν και μπορώ να σου υποσχεθώ πως ακόμη και σαν σκέτο κέικ είναι φανταστικό!
Carrot cake με λωτό και καρύδια
Εκτυπώση Συνταγής
Υλικά
Για το κέικ
- 200 γρ. λωτούς πουρέ
- 250 γρ. καρότα, τριμμένα
- 300 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
- 140 γρ. βούτυρο τύπου soft, λιωμένο
- 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 2 ½ κ.γ. baking powder
- 4 μέτρια αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1¼ κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
- 1½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
- ¼ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
- ½ κ.γ. κακουλέ, σκόνη
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο με τυρί κρέμα
- 150 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- 4-5 κ.σ. καρύδι, χοντροκομμένο
Διαδικασία
Το κέικ
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
-
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα ή ένα αντικολλητικό ταψί 25×35 εκ. περίπου.
-
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα μπαχαρικά.
-
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι το baking powder και προσθέτουμε 2 ½ κ.γ. από το μείγμα μπαχαρικών.
-
Σε ευρύχωρο μπολ χτυπάμε την ζάχαρη, το λάδι καρύδας και το βούτυρο, τα αυγά για 3’ και προσθέτουμε το αλεύρι.
-
Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί, χρησιμοποιούμε σπάτουλα και ενσωματώνουμε στο μείγμα τον πουρέ λωτού, τα καρότα και τα καρύδια.
-
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 50’-55’ στους 180ο C.
-
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Το γλάσο τυριού
-
Με το μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την άχνη, το τυρί κρέμα, την υπόλοιπη ποσότητα μπαχαρικών και την βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα για 2’.
-
Απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Οι λωτοί θα πρέπει να είναι πολύ ώριμοι
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις λιπαρές ουσίες με φυτικό λάδι (ηλιέλαιο ή σπορέλαιο)
- Το κακουλέ μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με μοσχοκάρυδο