Υγεία

Ολιστική φροντίδα και ενδυνάμωση ασθενών: Το κλειδί για ποιότητα ζωής και ψυχική υγεία στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων

Η ενδυνάμωση των ασθενών και η ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στο Συνέδριο Χρόνιου Πόνου 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events στην Πάτρα, από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα και τον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και των  Lavipharm, Pfizer,  Φαρμασέρβ – Lilly και Vianex. 

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο χρειάζονται όχι μόνο την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και ολοκληρωμένη υποστήριξη που πλαισιώνει το σύνολο της υγείας τους: σωματική, ψυχική και κοινωνική.

Η ενδυνάμωση, σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνει την παροχή των απαραίτητων γνώσεων και εργαλείων στους ασθενείς, ώστε να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την κατάσταση της υγείας τους και τις θεραπευτικές τους επιλογές ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία και τη ζωή τους. Ένας ενημερωμένος ασθενής μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση του νοσήματός του, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων με τον θεράποντα ιατρό για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου, εξατομικευμένου, θεραπευτικού πλάνου.

Σε αυτό το έργο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι σύλλογοι ασθενών, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), που προσφέρουν στήριξη, ενημέρωση και ευκαιρίες ενδυνάμωσης στους ασθενείς. Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς για την ύπαρξη αυτών των συλλόγων, καθώς η συμμετοχή σε ένα υποστηρικτικό δίκτυο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ζωή των ασθενών.

Η ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων υποστηρίζει ότι η θεραπεία δεν πρέπει να περιορίζεται στη φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά θα πρέπει  να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Εκτός από την ιατρική θεραπεία, δίνεται έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη, τη φυσική άσκηση, τη διατροφή και την κοινωνική ζωή. Η συνεργασία επομένως, των ασθενών -πέραν του θεράποντος ιατρού και των ειδικών ιατρών του πόνου –με τις λοιπές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας, όπως ψυχολόγων, κλινικών διατροφολόγων, φυσικοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.ά, βοηθά τους ασθενείς να διαχειριστούν το χρόνιο πόνο με τρόπο ολιστικό, ώστε να βελτιώνουν τη συνολική τους υγεία.  

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, πέρα από τα παραπάνω, περιελάμβανε παρουσίαση νέων θεραπευτικών επιλογών, όπως η φαρμακευτική κάνναβη, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια των ειδικών ιατρών (Αναισθησιολόγοι, Αλγολόγοι, Νευρολόγοι, Παθολόγοι – Ογκολόγοι, Παθολόγοι – Λοιμωξιολόγοι, Ρευματολόγοι) και αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο αντιμετώπισης του πόνου. Ωστόσο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να χορηγείται αποκλειστικά από τους εξειδικευμένους ιατρούς και μόνο μετά από ενδελεχή εξέταση και κατανόηση του ιστορικού του ασθενή, καθώς και των πιθανών συννοσηροτήτων και υπό συνεχή παρακολούθηση. Οι ασθενείς ενημερώθηκαν ότι η αγορά προϊόντων κάνναβης από το διαδίκτυο ή άλλα καταστήματα εκτός φαρμακείων μπορεί να καταστεί έως και επικίνδυνη για την υγεία τους.

Συνολικά, το Συνέδριο Χρόνιου Πόνου 2024 κατάφερε να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες και να αναδείξει την ανάγκη για μια ολιστική θεώρηση και προσέγγιση των ασθενών που ζουν με χρόνιο πόνο, και ιδιαιτέρως του πληθυσμού των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Οι εργασίες του συνεδρίου στόχευσαν στην ανάδειξη της ανάγκης ενίσχυσης των ασθενών, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ώστε να μπορούν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και, έτσι, να επιτυγχάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-05 11:04:00

Back to top button