Υγεία

Νέα θεραπεία διακοπής καπνίσματος από τη Win Medica

Τη νέα φυτικής προέλευσης θεραπεία διακοπής του καπνίσματος παρουσίασε η Win Medica, η οποία περιέχει τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη, ένα φυτικό αλκαλοειδές με χημική δομή και δράση παρόμοια με της νικοτίνης.

Η δραστική ουσία κυτισινικλίνη ενδείκνυται για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα. Δρα εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς (α4β2) και ανταγωνίζεται τη νικοτίνη, την οποία σταδιακά την εκτοπίζει λόγω της ισχυρότερης δέσμευσης. Αυξάνει μέτρια τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης, με διάρκεια θεραπείας τις 25 ημέρες.

Σύμφωνα με την ιατρική διευθύντρια της Win Medica, Γιώτα Κουφάκη, το Tokovys μπορεί να το χρησιμοποιήσουν άτομα από 18-65 ετών.

Πρόκειται για μια ουσία 60 χρόνων κυκλοφορίας την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των ξεχωρίζει και ταξινομεί μόνη της επειδή είναι παλιά που δεν εγκρίθηκε με κλινικές μελέτες και σύγχρονες διαδικασίες.

Τα μέχρι σήμερα διεθνή δεδομένα κάνουν λόγο για μια ασφαλή και αποτελεσματική δραστική ουσία. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα τρέχει μελέτη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός προκειμένου να έχουμε και εθνικά στοιχεία αποτελεσματικότητας.

Κάπνισμα: μια κακή συνήθεια ή μια επικίνδυνη νόσος;

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου φαρμάκου ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, MD FCCP FERS, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στέλιος Λουκίδης στην ομιλία του με θέμα «Κάπνισμα: μια κακή συνήθεια ή μια επικίνδυνη νόσος» τόνισε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα δεν είναι απλώς μια βλαβερή ή ενοχλητική συνήθεια αλλά χαρακτηρίζεται πλέον σαν μια χρόνια αρρώστια, μια πολύ σοβαρή απειλή κατά της υγείας και της ζωής.

Πρώτα από όλα Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Καρκίνος του Πνεύμονα είναι τα δύο βασικά νοσήματα που απασχολούν τον πνευμονολόγο και για τα δύο ευθύνεται το κάπνισμα.

Οι αριθμοί όπως είπε, μιλάνε για 6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο που οφείλονται στο κάπνισμα ενώ με βάση τις στατιστικές 80.000 – 100.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν, κάθε μέρα, να καπνίζουν. Από αυτούς οι μισοί περίπου θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, 2 στους 3 καπνιστές θέλουν να σταματήσουν και έχουν μετανιώσει που ξεκίνησαν. Οι μισοί από αυτούς κάνουν προσπάθειες να το σταματήσουν, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε οριστικό αποτέλεσμα.

Επίσης, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στις “ενναλακτικές” μορφές καπνίσματος με το πρόσχημα ότι είναι λιγότερο βλαβερές γιατί δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από τη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη, η φαρμακευτική ουσία του

καπνού που παγιδεύει τον καπνιστή με τρόπο παρόμοιο με όλες τις γνωστές ναρκωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα το 17% όσων σταμάτησαν να καπνίζουν μπήκαν σε ανταλλακτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο καθηγητής η απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο μείωσε κατά 25% τα νοσήματα που εμφανίζουν τα παιδιά.

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση και ριζική θεραπεία αυτής της χρόνιας εθιστικής νόσου, επεσήμανε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος απαιτεί ισχυρή απόφαση, πρόγραμμα και σχεδιασμό, ψυχολογική και ενίοτε φαρμακευτική υποστήριξη.

Επιπλέον το κάπνισμα συμβάλλει στην αύξηση των δαπανών υγείας. Το 5,7% δαπανών υγείας παγκόσμια οφείλονται στο κάπνισμα.

Μεγάλο κενό τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και η μη εφαρμογή του νόμου

Τα ιατρεία καπνίσματος έχουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη γνώση να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους καπνιστές που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ή πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες όπως η κυτισινκλίνη αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιατρών να πετύχουν τον δύσκολο στόχο της οριστικής διακοπής του καπνίσματος, τόνισε ο κ. Λουκίδης.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας στη χώρα μας απενεργοποιήθηκαν τα ιατρεία αυτά και ο στόχος για το 2025 όπως είπε είναι να ενεργοποιηθούν πάλι.

Ένα άλλο μεγάλο δισαβαντάζ είναι δυστυχώς ότι έχει ατονήσει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως ανέφερε ο καθηγητής στην αρχή έπαιξε σημαντικό ρόλο η εφαρμογή του νόμου όμως περνώντας τα χρόνια δεν έχει την ίδια δυναμική με το ξεκίνημα του και θα πρέπει η πολιτεία να το επαναφέρει ως προτεραιότητα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 10:40:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button