Υγεία

Απλή εξέταση αίματος προβλέπει την εξέλιξή του

Η εξέταση αναζητά τα κύτταρα που διαφεύγουν από τους καρκινικούς όγκους και εισέρχονται στο αίμα.

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείχνει πώς θα εξελιχθεί ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη, βοηθώντας τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη θεραπεία γι’ αυτόν.

Η εξέταση βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (CTC) στο αίμα των ασθενών μπορεί να δείξει ποιοι πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο του προστάτη θα ωφεληθούν από την καθιερωμένη θεραπεία και ποιοι χρειάζονται ερευνητικά (πειραματικά) φάρμακα.

Τα CTCs είναι σπάνια κύτταρα που απελευθερώνουν οι καρκινικοί όγκοι στο αίμα. Έως πρότινος οι γιατροί τα αναζητούσαν μετά την έναρξη θεραπείας για τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Στη νέα μελέτη, όμως, οι ερευνητές εξέτασαν εάν μπορούν να είναι χρήσιμα για τον καθορισμό της.

«Κανένας έως τώρα δεν είχε εξετάσει αν τα CTCs μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αρχή όταν ένας άνδρας διαγιγνώσκεται με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, για να μας πουν αν έχει μακρύ ή βραχύ προσδόκιμο ζωής ή αν θα εξελιχθεί παρά τις θεραπείες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Amir Goldkorn, καθηγητής Βιοχημείας & Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Ωστόσο όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα των CTCs είχαν βραχύτερη μέση επιβίωση στη διάρκειά της. Επιπλέον με τις υπάρχουσες θεραπείες η ασθένειά τους μπορούσε να σταθεροποιηθεί (να μην εξελιχθεί) για λιγότερο καιρό.

«Αυτό δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε όταν τους είδαμε για πρώτη φορά», είπε ο Dr. Goldkorn. «Όλες οι άλλες παράμετροι και οι προγνωστικοί παράγοντες που έχουμε στη διάθεσή μας ήταν οι ίδιοι με των άλλων ασθενών. Ωστόσο είχαν πολύ διαφορετική έκβαση με την πάροδο του χρόνου».

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 503 άνδρες με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

Η ανάλυση έγινε με την εξέταση CellSearch, η οποία ήδη χρησιμοποιείται ευρέως. Στόχος των ερευνητών ήταν να εξακριβώσουν εάν η εξέταση θα μπορούσε να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τους ασθενείς που ήταν απίθανο να ανταποκριθούν στην καθιερωμένη θεραπεία.

Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς με πέντε ή περισσότερα CTCs στο αίμα τους είχαν την φτωχότερη έκβαση. Σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς CTCs είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης. Είχαν επίσης 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη του καρκίνου τους.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες φτωχής ανταπόκρισης στις θεραπείες.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες αυτοί έζησαν κατά μέσον όρο 27,9 μήνες μετά την εξέταση. Ωστόσο όσοι είχαν 1 έως 4 CTCs έζησαν κατά μέσον όρο 56,2 μήνες. Και όσοι δεν είχαν κανένα CTC στην εξέταση, έζησαν τουλάχιστον 78 μήνες.

Η επιβίωση «κατά μέσον όρο» σημαίνει ότι οι μισοί έζησαν περισσότερο και οι άλλοι μισοί λιγότερο από τα προαναφερθέντα χρονικά διαστήματα.

Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η εξέταση των επιπέδων των CTCs στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη πριν αρχίσουν τη θεραπεία, μπορεί να δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος τους.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 09:47:04

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button