Υγεία

Η άσκηση το Σαββατοκύριακο μας προστατεύει από 200 διαφορετικές ασθένειες

Ενθαρρυντικά ευρήματα νέας μελέτης που συνέκρινε την καθημερινή άσκηση με εκείνη του γουηκέντ.

Καλά νέα για όσους βρίσκουν χρόνο για γυμναστική μόνο το Σαββατοκύριακο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η άσκηση έστω και 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα είναι εξίσου ωφέλιμη για την υγεία με την καθημερινή. Αρκεί να της αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μετρίας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να κάνει τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης άσκησης.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει πως δεν έχει σημασία αν η άσκηση αυτή θα γίνεται τμηματικά στη διάρκεια της εβδομάδας ή σε μία-δύο συνεδρίες.

Τα νέα ευρήματα μελέτη δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 89.573 εθελοντές, μέσης ηλικίας 62 ετών. Το 56% ήταν γυναίκες.

Την περίοδο 2013-2015 οι εθελοντές είχαν φορέσει για μία εβδομάδα ειδικές συσκευές καρπού (λέγονται επιταχυνσιόμετρα), οι οποίες κατέγραφαν την φυσική δραστηριότητα και την έντασή της. Όπως διαπιστώθηκε, άλλοι από αυτούς διήγαγαν καθιστική ζωή και άλλοι γυμνάζονταν μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις τυχόν διαφορές στη συχνότητα 678 ασθενειών μεταξύ των διαφορετικών ομάδων δραστηριότητας. Τα νοσήματα κάλυπταν όλο το φάσμα της παθολογίας, από τις ασθένειες ψυχικής υγείας έως τα πεπτικά προβλήματα.

Όπως διαπίστωσαν, η άσκηση το Σαββατοκύριακο σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως 264 διαφορετικών ασθενειών, σε σύγκριση με την καθιστική ζωή. Αντίστοιχα η καθημερινή άσκηση σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο 209 ασθενειών. Ωστόσο η καθημερινή γυμναστική παρείχε λίγο μεγαλύτερη προστασία.

Οι ισχυρότερες συσχετίσεις αφορούσαν καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως:

  • Η υπέρταση: Η άσκηση το Σαββατοκύριακο μείωνε τον κίνδυνο κατά 23%, η καθημερινή κατά 28%
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης: Η άσκηση το weekend μείωνε 43% τον κίνδυνο, η καθημερινή κατά 44%
  • Η παχυσαρκία: Η άσκηση το Σαββατοκύριακο μείωνε 45% τον κίνδυνο, η καθημερινή 56%
  • Η υπνική άπνοια: Μείωση του κινδύνου κατά 43% με την γυμναστική το Σαββατοκύριακο, κατά 51% με την καθημερινή

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι κάθε είδους φυσική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για την προστασία της υγείας, ιδίως της καρδιομεταβολικής», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Shaan Khurshid, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Επομένως πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να γυμνάζονταν κατά τον τρόπο που τους εξυπηρετεί περισσότερο».

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 10:05:09

Back to top button