ΣΕΞ

Αλήθεια και μύθοι για την επείγουσα αντισύλληψη

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες δράσεις της επείγουσας αντισύλληψης; Επηρεάζει η λήψη της τη γονιμότητα; Αλλάζει το μηνιαίο κύκλο και την ένταση της περιόδου; Διαλύουμε όλους τους μύθους για το χάπι της επόμενης ημέρας

YGEIAMOU.GR TEAM


Sponsored Content 


Οι μύθοι και η παραπληροφόρηση που συνοδεύουν το χάπι της επόμενης ημέρας συνεχίζουν να συντηρούν τον φόβο και το στίγμα ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο, από την Ουγκάντα έως το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανησυχία για μόνιμες επιπτώσεις στη γονιμότητα, σχόλια περί ανευθυνότητας και άγχος συμμόρφωσης με το στερεότυπο της ηθικής και καλής γυναίκας, είναι κάποιοι από τους λόγους που κρατούν πολλές γυναίκες μακριά από τη μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης, που μπορεί να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη ή απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη με ποσοστό επιτυχίας 98%.

Μια δημοσκόπηση στη Βρετανία από το ellaOne®, από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης, έδειξε ότι το 58% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα το χάπι νιώθει ντροπή ή αμηχανία για τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας. Επιπλέον, μία στις οκτώ γυναίκες θα ταξίδευε σε άλλη πόλη για να εξασφαλίσει το χάπι που θα απέτρεπε μια εγκυμοσύνη, ώστε να αποφύγει τυχόν συναντήσεις με γνωστούς, ενώ μία στις τέσσερις θα περίμενε να αδειάσει το φαρμακείο για να μπει να το ζητήσει.

Η αποφυγή μιας εγκυμοσύνης που δεν επιθυμούσατε αυτή τη στιγμή ή εν γένει, όπως και η διαχείριση του σώματός σας, είναι δικαίωμά σας. Και για να μπορείτε να προχωρήσετε στην καλύτερη για εσάς επιλογή, πάμε μαζί να ξεδιαλύνουμε τους μύθους γύρω από το χάπι της επόμενης ημέρας.

Μύθος 1: Το χάπι της επόμενης ημέρας προκαλεί «μικρο-άμβλωση» ή αποβολή

Αλήθεια:  Το χάπι της επόμενης ημέρας συμβάλλει στην αποτροπή της εγκυμοσύνης πριν τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου, αναβάλλοντας την ωορρηξία. Δεν μπορεί να διακόψει μία υφιστάμενη εγκυμοσύνη, ούτε και την επηρεάσει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν σχετίζεται με άμβλωση ή αποβολή.

Μύθος 2: Το χάπι της επόμενης ημέρας έχει σοβαρές παρενέργειες

Αλήθεια: Τρομακτικές ιστορίες έχουν ακουστεί για τις ανεπιθύμητες ενέργειες από το χάπι της επόμενης ημέρας, ένα απολύτως ασφαλές σκεύασμα. Ωστόσο, δεν απέχουν από τις πιθανές παρενέργειες των αντισυλληπτικών, με τη ναυτία, τον κοιλιακό πόνο ή δυσφορία, την επίμονη περίοδο, την κόπωση, τον πονοκέφαλο, το πυελικό άλγος και τις μεταβολές στη διάθεση να αποτελούν κάποιες από τις συνηθέστερες. Μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ώρες μετά τη λήψη του δισκίου ή ακόμα και την επόμενη ημέρα. Είναι αρκετά ήπιες συνήθως, συστήνεται ωστόσο επικοινωνία σε γιατρό αν σας φαίνονται πολύ έντονες ή ασυνήθιστες.

Μύθος 3: Το χάπι της επόμενης ημέρας προκαλεί σοβαρές διαταραχές περιόδου

Αλήθεια: Οι δραστικές ουσίες που υπάρχουν στα χάπια επείγουσας αντισύλληψης, όπως η λεβονοργεστρέλη ή η ουλιπριστάλη που περιέχεται στο ellaOne®, δρουν καθυστερώντας την ωορρηξία. Επομένως, η επόμενη περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα, με αυξημένη ή μειωμένη εμμηνόρροια συγκριτικά με το συνηθισμένο, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, εάν η περίοδος καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες μετά τη λήψη του χαπιού, θα πρέπει να γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Μύθος 4: Το χάπι της επόμενης ημέρας βλάπτει τη γονιμότητα

Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το χάπι της επόμενης ημέρας επηρεάζει μελλοντικές εγκυμοσύνες ή τη γονιμότητα μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, η γονιμότητα είναι πιθανό να επανέλθει γρήγορα μετά τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας, οπότε συστήνεται η χρήση αντισυλληπτικής μεθόδου φραγμού (όπως προφυλακτικό ή διάφραγμα) μέχρι την επόμενη περίοδο. Ήδη από το 1998, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε καταστήσει σαφές ότι «η επανειλημμένη λήψη [δισκίων επείγουσας αντισύλληψης] δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν θα πρέπει ποτέ να προτείνεται ως λόγος άρνησης πρόσβασης των γυναικών στη θεραπεία».

Μύθος 5: Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να ληφθεί μόνο το πρώτο 24ωρο

Αλήθεια: Το χρονικό περιθώριο αποτελεσματικής δράσης για το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μεγαλύτερο από αυτό που υποδηλώνει το όνομά του. Αναλόγως τον τύπο, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να ληφθεί έως και 3 ή 5 ημέρες από την απροστάτευτη σεξουαλική επαφή, χωρίς να έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, όσο πιο νωρίς λαμβάνεται, τόσο το καλύτερο.

Μύθος 6: Το χάπι της επόμενης ημέρας αντανακλά επιπολαιότητα, ανηθικότητα και ανευθυνότητα

Αλήθεια: Το στίγμα που συνοδεύει τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας είναι πρακτική λανθασμένη, οπισθοδρομική και πρέπει να διακοπεί. Στην πραγματικότητα, με την ανάληψη του ελέγχου της αναπαραγωγικής σας υγεία και του σώματός σας, επιδεικνύετε μεγάλη υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να φροντίσετε τον εαυτό σας και τη σεξουαλική σας υγεία.

VI-24363-ELLAONE-09/2024

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας επιχορηγείται από την εταιρία ΒΙΑΝ και έχει ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα, δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή για τη χρήση ενός προϊόντος. Συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.
Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.
Επικοινωνία για ιατρικές πληροφορίες, ασφάλεια και ποιότητα σχετικά με το ellaOne στην Ελλάδα.
Για να αναφέρετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, παράπονα ποιότητας, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές πληροφορίες (πληροφορίες προϊόντος) μπορείτε να καλέσετε: (+30) 210 8009111 (24ωρη γραμμή) ή να αποστείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διεύθυνση: pvvnx@vianex.gr .
Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνείτε απευθείας με την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος / διανομέας στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τις ιατρικές πληροφορίες και ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε.
Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να παρέχετε χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Για πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα σας στην προστασία δεδομένων, επικοινωνία με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ή περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο που είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.vianex.gr/confidentiality
Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι υπεύθυνη μόνο για προσωπικά δεδομένα που παρέχονται στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου και όχι για οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του παρόντος ιστότοπου (π.χ. προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από cookies).


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button