Γυναίκα

Τι συμπτώματα παρουσιάζει μια γάτα με άσθμα;

Εάν η γάτα μας έχει επίμονο ή χρόνιο βήχα, τότε μπορεί να έχει άσθμα. Το άσθμα είναι η πιο κοινή αιτία βήχα στις γάτες. Σε πολλές γάτες τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, ωστόσο το άσθμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στη γάτα τα οποία μπορεί μέχρι και να απειλήσουν τη ζωή της.

Το άσθμα στη γάτα προκαλεί βήχα, ηχηρή αναπνοή και δύσπνοια. Κάποιες γάτες έχουν ιστορικό χρόνιου βήχα ήπιας μορφής, ενώ ένα μικρό ποσοστό γατών εμφανίζει σοβαρές κρίσεις άσθματος με την ξαφνική εκδήλωση δύσπνοιας και έντονων αναπνευστικών ήχων.

Καθώς η γάτα προσπαθεί να εκπνεύσει, οι ήδη συσταλμένοι βρόγχοι της (στενή δίοδος για τη διέλευση αέρα) συμπιέζονται περαιτέρω, καθιστώντας την αναπνοή ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να εισέρχεται εύκολα στους πνεύμονες αλλά παγιδεύεται εκεί. Σε σοβαρά περιστατικά, ορισμένες γάτες αναπνέουν από το στόμα.

Ο κτηνίατρος μας θα καταλάβει αν η γάτα μας έχει άσθμα μέσω του ιστορικού και της συμπτωματολογίας της.

Ωστόσο, η διάγνωση του άσθματος απαιτεί μια σειρά από εξετάσεις, κυρίως για τον αποκλεισμό άλλων αιτίων αναπνευστικής νόσου. Κατά την ακρόαση ο κτηνίατρος μπορεί να ακούσει ένα συγκεκριμένο είδος ήχου (συριγμός) στους πνεύμονες.

Επιπλέον, ορισμένες γάτες τείνουν να βήχουν κατά την ψηλάφηση της τραχείας. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι επίσης αρκετά χρήσιμος για τη διάγνωση και την αξιολόγηση μια γάτας με άσθμα, ωστόσο ορισμένες γάτες με άσθμα έχουν φυσιολογικές ακτινογραφίες θώρακος.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει διαγνωστικός έλεγχος για τη διερεύνηση ύπαρξης αναπνευστικών λοιμώξεων.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-17 14:00:35

Back to top button