Υγεία

H πανδημία επιτάχυνε τη γήρανση των εφηβικών εγκεφάλων

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα λόκνταουν που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 επίσπευσαν τη γήρανση του εγκεφάλου των εφήβων και ειδικά των κοριτσιών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», ρίχνει φως στις επιπτώσεις της πανδημίας στον εφηβικό εγκέφαλο. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης.

«Θεωρούμε ότι η πανδημία Covid-19 ήταν μια κρίση δημόσιας υγείας», αναφέρει η Πατρίσια Καλ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Μάθησης και Επιστημών του Εγκεφάλου (I-LABS) του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε ότι προκάλεσε επίσης άλλες βαθιές αλλαγές στη ζωή μας, ειδικά για τους εφήβους».

Αυτό που προέκυψε, ήταν ότι ο εγκέφαλος των αγοριών και των κοριτσιών στην εφηβική ηλικία, επηρεάστηκε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι ερευνητές εξέτασαν το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου, το οποίο λεπταίνει καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η διαδικασία αποτελεί σημαντικό τμήμα της ωρίμανσης του εγκεφάλου κατά την εφηβεία.

Η μελέτη διαπίστωσε πως, κατά μέσο όρο, οι εγκέφαλοι των κοριτσιών παρουσίασαν πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 4,2 χρόνια. Αντίστοιχα, οι εγκέφαλοι των αγοριών παρουσίασαν πρόωρη γήρανση κατά περίπου 1,4 χρόνια.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάστηκαν περισσότερο στα κορίτσια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αναγνώριση προσώπων, την επεξεργασία συναισθημάτων και την κοινωνική κατανόηση- την ικανότητα ενός ατόμου να βγάζει συμπεράσματα για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προθέσεις και τις απόψεις των άλλων.

Η ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και διαταραχών συμπεριφοράς, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από πρόσφατες μελέτες.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης θέτουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στη γνωστική λειτουργία, την ψυχική υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη, καθώς αυτοί οι έφηβοι εισέρχονται στην ενήλικη ζωή.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-12 10:29:07

Back to top button