Τα άγρια ζώα τρώνε περιττώματα νυχτερίδων λόγω της αποψίλωσης των δασών – Η συσχέτιση με τον COVID19
«Φως» στον τρόπο με τον οποίο νέοι ιοί μπορεί να εξαπλωθούν από την άγρια ζωή στους ανθρώπους «ρίχνει» νέα επιστημονική μελέτη που διαπίστωσε ότι τα ζώα που έτρωγαν περιττώματα νυχτερίδων λόγω της εξάλειψης της τροφής τους από την αποψίλωση των δασών στην Ουγκάντα, νόσησαν με έναν ιό που σχετίζεται με τον Covid-19.
Ο ιός αυτός συνιστά έναν μόλις από τους 27 που εντοπίστηκαν στις νυχτερίδες που έφαγαν χιμπατζήδες, αντιλόπες και μαϊμούδες.
Η συγκεκριμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Stirling και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, ξεκίνησε όταν ο καθηγητής της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stirling της Σκωτίας, Πάουελ Φέντουρεκ παρατήρησε άγριους χιμπατζήδες στο δάσος Budongo να τρώνε περιττώματα νυχτερίδας, γνωστά ως guano, από την κοιλότητα ενός δέντρου.
Τον Ιούλιο του 2017, τοποθέτησε κάμερες οι οποίες απαθανάτισαν και άλλα είδη να τρώνε guano.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature , το γκουάνο είναι μια «εναλλακτική πηγή ζωτικής σημασίας» για τα ζώα αφού οι φοίνικες που κάποτε κατανάλωναν «συγκομίστηκαν μέχρι εξαφάνισης».
Τα δέντρα χρησιμοποιήθηκαν από ντόπιους στο Μπουντόνγκο για να στεγνώσουν φύλλα καπνού, τα οποία στη συνέχεια πωλήθηκαν σε διεθνείς εταιρείες.
Για λίγο περισσότερο από έξι μήνες, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα γκουάνο από την κοιλότητα του δέντρου από την οποία τα ζώα απαθανατίστηκαν να τρώνε.
Η εργαστηριακή ανάλυση του κακού εντόπισε αρκετούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19.
«Ευκαιρία» πρόληψης μελλοντικών πανδημιών
«Παραμένει άγνωστο εάν ο betacoronavirus που βρίσκεται στο γκουάνο είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, αλλά συνιστά ένα παράδειγμα για το πώς οι νέες μολύνσεις μπορεί να μεταδοθούν ανάμεσα στα είδη» ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Stirling.
«Περίπου το 1/4 των 27 ιών που εντοπίσαμε ήταν ιοί θηλαστικών – οι υπόλοιποι ήταν ιοί εντόμων και άλλων ασπόνδυλων», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, στις ΗΠΑ, Τόνι Γκόλντμπεργκ.
«Και οι 27 ιοί ήταν νεοεμφανιζόμενοι, επομένως δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν σε ανθρώπους ή στα ζώα. Αλλά ένας ιός ξεχώρισε γιατί ήταν συγγενής ενός ιού που όλοι γνωρίζουν: SARS coronavirus 2».
Ο καθηγητής Πάουελ Φέντουρεκ σημείωσε πως η σχετική έρευνα «δείχνει πώς η αποψίλωση των δασών, που είναι απόρροια από την παγκόσμια ζήτηση για καπνό, μπορεί να εκθέσει την άγρια ζωή και, κατ’ επέκταση, τους ανθρώπους σε ιούς που αναπαράγονται στα γκουάνο νυχτερίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάχυσης του ιού».
«Μελέτες σαν τη δική μας ρίχνουν φως στους τρόπους μετάδοσης του ιού από την άγρια ζωή στον άνθρωπο, βελτιώνοντας τελικά τις ικανότητές μας να αποτρέπουμε την δημιουργία πανδημιών στο μέλλον».
Με την παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα καταστήσουν δυνατή την παρέμβαση στη μετάδοση ιών μεταξύ των ειδών και τελικά θα βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-23 09:44:54