ΣΕΞ

Στύση: Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά

Mήπως μια προπόνηση… στύσεων θα μπορούσε να προταθεί ως λύση στη στυτική δυσλειτουργία; Μια νεότερη μελέτη αποκαλύπτει έναν μηχανισμό του σώματος που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη σεξουαλική λειτουργία σε κάθε ηλικία

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Για καλύτερη στυτική λειτουργία, μια νεότερη σουηδική μελέτη προτείνει στους άντρες να αυξήσουν τη συχνότητα των στύσεων, με τον ίδιο τρόπο που θα ακολουθούσαν μια ρουτίνα άσκησης, που δυνητικά θα αυξήσει τη μυϊκή ενδυνάμωση και την καλή σωματική τους διάπλαση.

«Ανακαλύψαμε ότι μια αυξημένη συχνότητα στύσεων οδηγεί σε περισσότερους ινοβλάστες που επιτρέπουν τη στύση και αντίστροφα, ότι μια μειωμένη συχνότητα οδηγεί σε λιγότερα από αυτά τα κύτταρα» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας Christian Göritz, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Karolinska Institutet.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Karolinska Institutet και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία δείχνουν ότι τα κύτταρα του συνδετικού ιστού που ονομάζονται ινοβλάστες έχουν μια άγνωστη μέχρι σήμερα και πολύ σημαντική λειτουργία στη διαμεσολάβηση της στύσης. Όπως εξηγεί ο Δρ Eduardo Guimaraes, ερευνητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Karolinska Institutet και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, «Οι ινοβλάστες είναι τα πιο άφθονα κύτταρα στο πέος τόσο των ποντικιών όσο και των ανθρώπων, αλλά έχουν παραμεληθεί ερευνητικά. Αυτή τη στιγμή, όμως, μπορούμε να δείξουμε, χρησιμοποιώντας μια πολύ ακριβή μέθοδο που ονομάζεται οπτογενετική, ότι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ροής του αίματος στο πέος, η οποία είναι αυτή που οδηγεί το πέος σε στύση».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Science, οι ινοβλάστες μεσολαβούν στη στύση με την πρόσληψη του νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη, ο οποίος οδηγεί στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο πέος. Το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η διαδικασία εξαρτάται από τον αριθμό των ινοβλαστών.

Ασκήσεις… στύσεων

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να δείξουν ότι ο αριθμός των ινοβλαστών στο πέος επηρεάζεται από τη συχνότητα των στύσεων. Με λίγα λόγια, όσο πιο συχνές οι στύσεις, τόσο περισσότεροι ινοβλάστες και το αντίστροφο– μια χαμηλότερη συχνότητα στύσεων μείωσε τον αριθμό των ινοβλαστών. «Στην πραγματικότητα, δεν είναι και τόσο παράλογο. Αν ασκείστε πολύ, το σώμα σας προσαρμόζεται. Αν, για παράδειγμα, τρέχετε τακτικά, τελικά θα γίνει ευκολότερο να αναπνέετε ενώ τρέχετε» εξηγεί ο Δρ Christian Göritz.

Αναφορικά με την εφαρμογή αυτών των αποτελεσμάτων στους ανθρώπους, ο ίδιος αναφέρει ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες: «Οι βασικοί μηχανισμοί της στύσης είναι πολύ παρόμοιοι σε όλα τα θηλαστικά όσον αφορά την ανατομία, τη δομή των κυττάρων και ούτω καθεξής. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ανθρώπων και των περισσότερων θηλαστικών – έχουν ένα οστό στο πέος τους. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματική ρύθμιση της ροής του αίματος είναι πιθανώς ακόμη πιο σημαντική για την ανθρώπινη αναπαραγωγή» επισημαίνει.

Η ικανότητα στύσης μειώνεται με την ηλικία και στους ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στους λιγότερους ινοβλάστες στο πέος, καθώς, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, τα ηλικιωμένα ποντίκια είχαν λιγότερους ινοβλάστες στο πέος, γεγονός που αντανακλάται επίσης στη χαμηλότερη ροή αίματος. Επομένως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι δυνατή η «προπόνηση» της ικανότητας στύσης για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Αν και δεν είναι κάτι που δείξαμε στη μελέτη μας, οπότε είναι λίγο υποθετικό, μια λογική ερμηνεία είναι ότι γίνεται πιο εύκολο αν έχετε τακτικές στύσεις», σημειώνει ο Christian Göritz, ο οποίος ελπίζει πως η νέα γνώση για το ρόλο των ινοβλαστών στη στύση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία, μια κατάσταση που επηρεάζει μεταξύ 5% και 20% όλων των ανδρών, με τη συχνότητα εμφάνισης να αυξάνεται με την ηλικία.

Διαβάστε επίσης: 

Στυτική δυσλειτουργία: Η θεραπεία που επαναφέρει τη στύση – Τι έδειξε ελληνική μελέτη

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button