Ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα από τη Σικελία
Έχω σβήσει κάμποσες φορές τον τίτλο της συνταγής για να καταλήξω στο ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα με μελιτζάνες από τη Σικελία.
Όπως αλλιώς και να την έγραφα θα την αδικούσα, επιπλέον θέλω τόσο πολύ να γράψω και τις λέξεις one pot..
Στο εξωτερικό η έννοια one pot σε “πάει” αυτόματα σε ένα είδος μαγειρέματος εύκολο, γρήγορο και ανάλαφρο, ειδικά όταν πρόκειται για μακαρονάδα.
Δεν ξέρω αν στην ελληνική απόδοση της φράση “one pot” δηλαδή μακαρονάδα κατσαρόλας μπορεί να συμπεριλάβει όλα αυτά τα “χαρίσματα” της.
Όπως και να έχει πολλές φορές, εμείς οι συνταγο-άνθρωποι, “ξεζουμίζουμε” το μυαλό μας για να βρούμε τον τέλειο τίτλο.
Για να γίνω πιο κατανοητή, όχι τον πιο πιασάρικο αλλά το πιο εύστοχο.
Παρόλο που η ελληνική γλώσσα είναι ένας σκέτος πλούτος, στην μαγειρική ορολογία υστερεί και αυτό βέβαια είναι αποδεκτό.
Από πάντα, στην Ελληνική κουζίνα, σου λέει τέτοια φαγητά που μαγειρεύονται από την αρχή ως το τέλος στην κατσαρόλα και με τον συγκεκριμένο τρόπο λέγονται μπλουμ!
Μπλουμ λέμε τα φαγητά που βράζουν μέσα στη σάλτσα τους, ναι ίσως η μαμά σου ή η γιαγιά σου να τα έλεγαν και γιαχνί.
Η εύκολη μακαρονάδα μπλουμ της γιαγιάς μου ήταν το κάτι άλλο, την έφτιαχνε κυρίως το καλοκαίρι με τριφτή φρέσκια ντομάτα αλλά και λιγουλάκι πελτέ, δικό της.
Ξεκινούσε μαγειρεύοντας την ντοματόσαλτσα με κρεμμύδι, σκόρδο και ξερό βασιλικό ή ρίγανη.
Την αγαπούσα, σκέτη, με οποιοδήποτε ζυμαρικό και μακαρόνια κάθε είδους.
Συνήθως το καλοκαίρι έβαζε πλεξούδες, κοφτό μακαρόνι ή σπαγγέτι ενώ το χειμώνα το μακαρόνια νούμερο 5, αν όχι χοντρά.
Γινόταν μια μούρλια ανάλαφρη μακαρονάδα με σάλτσα και τίγκα στο μαύρο πιπέρι.
Στο OLIVE του Ιουνίου έχοντας το αφιέρωμα στην τριμέγιστη κατσαρόλα θυμήθηκα αυτή τη γρήγορη και εύκολη μακαρονάδα αλα Ιταλικά.
Συγκεκριμένα μακαρονάδα καπονάτα από τη Σικελία μαγειρεμένη όλη στην κατσαρόλα!
Αν έχεις πάει στη Σικελία η καπονάτα (caponata siciliana) είναι TOP φαγητό, μια από τις καλύτερες που έφαγα εκεί ήταν μαγειρεμένη με ξιφία.
Η καπονάτα στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστή ως μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα.
Στην πραγματικότητα η καπονάτα από τη Σικελία είναι μια μαγειρευτή σαλάτα σαν τη δική μας τη καπαροσαλάτα από τη Σίφνο.
Σημείωσε Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλάκι, στη Σίφνο, μου είναι αξέχαστη 10 χρόνια τώρα!
Στη Σικελία λοιπόν, έλεγα, τρώγεται είτε κρύα είτε ζεστή, με πολλούς τρόπους στο σερβίρισμα.
Ουσιαστικά αυτό που γίνεται στη συνταγή για καπονάτα και της δίνει την ιδιαιτερότητα στη γεύση είναι η γλυκόξινη σάλτσα Agrodolce.
Πρώτα μαγειρεύουμε τη σάλτσα Agrodolce που “υποδέχεται” τις μελιτζάνες για “γίνουν” καπονάτα.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Σε αυτό το post δεν θα αναλύσουμε την αυθεντική συνταγή για καπονάτα αλλά πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια τέλεια ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα.
√ Η εύκολη σάλτσα Agrodolce
Τα συστατικά της σάλτσας ποικίλουν ανάλογα τη χρήση της.
Στην καπονάτα τα βασικά είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουκουνάρι, ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, οι σταφίδες, η κάπαρη, το ξύδι και η πάστα ντομάτας.
Το ωραίο καραμέλωμα των υλικών θα προσδώσουν και την σωστή, και απαραίτητη, γλυκιά επίγευση.
√ Η καπονάτα
Για τις μελιτζάνες, οι περισσότερες συνταγές για καπονάτα αναφέρουν ότι οι πρέπει να τηγανιστούν.
Ωστόσο ενώ συμφωνώ -γίνονται νόστιμες και δεν απορροφάνε τα υγρά- ιδανικά προσπαθώ να αποφεύγω το τηγάνισμα.
Αν κάνω κανονική καπονάτα τις ψήνω στον φούρνο, εδώ τις σόταρα αρκετά αλλά -ειλικρινά;- όποιο τρόπο και να διαλέξεις λειτουργεί καλά.
Οπωσδήποτε στις μελιτζάνες καπονάτα – caponata siciliana, θα βάλεις σέλερι και ελιές, μαύρες ή πράσινες κομμένες στη μέση.
Επιπλέον, πολύ-πολύ-πολύ βασιλικό!
√ Το μαγείρεμα
Ξεκινώ από τα ζυμαρικά λέγοντας πως όταν κάνουμε μπλουμ φαγητά με μακαρόνια θέλουμε άμυλο να δέσει ωραία το φαγάκι.
Στη σάλτσα προσθέτουμε αρκετό νερό, τόσο ώστε να βράσουν al dente τα μακαρόνια.
Στην ανάλαφρη και εύκολη καπονάτα τα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κοντά ζυμαρικά και με αρκετό άμυλο, όπως οι πλεξούδες ή αντίστοιχα σχήματα.
Φυσικά και δεν αποτρέπω να χρησιμοποιήσει κάποιος μακαρόνια χωρίς γλουτένη!
Ήθελα να χρησιμοποιήσω τα χειροποίητα Casarecce που είχα φέρει από το Μπάρι αλλά σκέφτηκα πως δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα σπιτικών ζυμαρικών.
Επιπλέον με τα σπιτικά ζυμαρικά δεν θα μπορούσα να δώσω σωστές ποσότητες υγρών, οπότε πήγα με τις πλεξούδες.
Στο μαγείρεμα τώρα, κόβουμε και σοτάρουμε ωραία τα υλικά μας, χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο.
Φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε ντομάτες κονκασέ δηλαδή ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια.
Μόλις προσθέσουμε τα ζυμαρικά είμαστε “από πάνω” ανακατεύοντας απαλά, τακτικά.
Σερβίρουμε με γενναίες ποσότητες φρέσκο βασιλικό, καθόλου τυρί αλλά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μπούκοβο.
Η ανάλαφρη Σισιλιάνικη καπονάτα- caponata όσο και να σου φανεί περίεργο, αν μαγειρευτεί σωστά τρώγεται ακόμη και δροσερή!
Πριν περάσω στη συνταγή η πιο σπουδαία συμβουλή γι΄αυτή τη μακαρονάδα, δε παραλείπουμε κανένα από τα υλικά γιατί όλα μαζί είναι η πραγματική σισιλιάνικη αυθεντική γεύση!
♡
Εύα
Ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα από τη Σικελία
Εκτυπώση Συνταγής
Ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα με μελιτζάνες από τη Σικελία Η «γλυκόξινη» καπονάτα είναι ένα εξαιρετικά γευστικό, καλοκαιρινό πιάτο! Την μαγειρεύουμε με πλεξούδες στη λογική«όλα σε μια κατσαρόλα» και απολαμβάνουμε την περίφημη συνταγή πιο ελαφριά αλλά το ίδιο νόστιμη!
Υλικά
- 250 γρ. πλεξούδες ή αντίστοιχα ζυμαρικά
- 500 γρ. τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 στικ τρυφερό σέλερι, ψιλοκομμένο
- 8 πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 2 κ.σ. ξανθές σταφίδες
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι, καλής ποιότητας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. ντομάτες, κονκασέ
- 800-900 γρ. ζεστό νερό
- 4 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
-
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 5’.
-
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλερι και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5’, και σβήνουμε με το ξύδι.
-
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10’ σε χαμηλή φωτιά.
-
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το νερό και μαγειρεύουμε για 10’ ανακατεύοντας τακτικά.
-
Τέλος προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και τον βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε.
-
Σερβίρουμε την μακαρονάδα με οπωσδήποτε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και λίγο μπούκοβο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Φροντίζουμε το νερό να είναι πολύ ζεστό ώστε να πάρει αμέσως βράση
– Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για μακαρονάδες
Δημοσιεύτηκε !