Υγεία

Όταν ο λόγος είναι οι αρτηρίες

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μία από τις αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στα πόδια.

Ο πόνος στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μια συχνή, χρόνια ιατρική πάθηση που επηρεάζει την κυκλοφορία λόγω στένωσης των αρτηριών. Η στένωση των αρτηριών προκαλείται από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, που ονομάζονται πλάκες, οι οποίες μειώνουν τη ροή του αίματος από την καρδιά προς διάφορες περιοχές του σώματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα χέρια, αλλά συνήθως είναι ένα ζήτημα που εντοπίζεται στα πόδια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως για όσους είναι άνω των 65 ετών ή μετά τα 50, εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Κάποιοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο είναι:

  • Τυχόν οικογενειακό ιστορικό περιφερικής αρτηριακής νόσου, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Η υψηλή χοληστερόλη
  • Ο διαβήτης
  • Η χρόνια νεφρική νόσος
  • Η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 30)
  • Το κάπνισμα/η χρήση προϊόντων καπνού

Σύμφωνα με τον Fahad Shuja, ειδικό στην Αγγειακή Χειρουργική στη Mayo Clinic, στο Rochester της Μινεσότα, πολλοί άνθρωποι με περιφερική αρτηριακή νόσο έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι εμφανίζουν πόνο στο πόδι όταν περπατούν ή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και η έκταση της απόφραξης χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση του σταδίου της περιφερικής αρτηριοπάθειας και την ενημέρωση για συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές.

Στάδια περιφερικής αρτηριοπάθειας

Υπάρχουν δύο στάδια της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Το πρώιμο στάδιο είναι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο όταν περπατούν ή ασκούν δραστηριότητα. Σε αυτό το στάδιο, ο πόνος αρχίζει κατά τη διάρκεια της άσκησης και τελειώνει με την ανάπαυση. Συνήθως γίνεται αισθητός στις γάμπες, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Το προχωρημένο, σοβαρό στάδιο της περιφερικής αρτηριακής νόσου ονομάζεται κρίσιμη ισχαιμία που απειλεί τα άκρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο πόνος γίνεται συχνά αισθητός στα πόδια, ακόμη και χωρίς περπάτημα, και είναι χειρότερος κατά την ανάπαυση ή όταν ξαπλώνετε. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ανοιχτές πληγές ή τραύματα στα άκρα ή τα πόδια σας που δεν επουλώνονται. Η κρίσιμη ισχαιμία που απειλεί τα άκρα μπορεί να προκαλέσει θάνατο των ιστών ή γάγγραινα. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του ποδιού.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την περιφερική αρτηριοπάθεια ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Όταν διαγνωστεί νωρίς, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η θεραπεία των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων είναι συχνά αρκετές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη λήψη κατάλληλων φαρμάκων για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης, τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αν έχετε διαβήτη, τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή με λιγότερα λιπαρά και λιγότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την τακτική άσκηση ή τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα περπατήματος.

Για πιο προχωρημένη νόσο, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της ροής του αίματος εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος και η πρόληψη του ακρωτηριασμού του ποδιού.

Μια θεραπευτική επιλογή είναι η διαδερμική ενδαγγειακή χειρουργική, μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Σε αυτή την επέμβαση, ο χειρουργός οδηγεί έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας μέσω της βουβωνικής χώρας, του ποδιού ή του καρπού στο στενωμένο τμήμα της αρτηρίας. Ένα μικροσκοπικό μπαλόνι φουσκώνει για να διευρύνει την αποφραγμένη αρτηρία και να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στην αρτηρία ένα stent, ένας μικρός σωλήνας με συρμάτινο πλέγμα, για να την κρατήσει ανοιχτή.

Η πιο επεμβατική χειρουργική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Ο χειρουργός δημιουργεί μια διαδρομή γύρω από την αποφραγμένη αρτηρία χρησιμοποιώντας είτε ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο από άλλο μέρος του σώματος είτε ένα συνθετικό. Το ένα άκρο της υγιούς φλέβας συνδέεται με την αρτηρία πάνω από την απόφραξη και το άλλο συνδέεται κάτω από την απόφραξη, ώστε το αίμα να παρακάμπτει στην παράκαμψη.

Όταν διαγνωστεί περιφερική αρτηριακή νόσος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν αγγειοχειρουργό για να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Οι αγγειοχειρουργοί μπορούν να εκτελέσουν τόσο ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες όσο και πολύπλοκες επεμβάσεις παράκαμψης.

Με αλλαγές στον τρόπο ζωής και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής σας και να αποτρέψετε την εξέλιξη σε πιο σοβαρά στάδια της νόσου. Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι ένας δείκτης για τη συνολική καρδιαγγειακή σας υγεία και η σωστή διαχείρισή της μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο μακρόχρονη και υγιέστερη ζωή.

Φωτογραφία: iStock

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο καρκίνος αλλάζει πρόσωπο: Αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους και τις γυναίκες

Λιθίαση: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πέτρες στα νεφρά και πώς αντιμετωπίζεται

Πώς αλλάζουν οι ανάγκες μας σε θερμίδες όσο μεγαλώνουμε


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 16:52:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button