Συνταγές

Χταπόδι μαριναρισμένο στη σχάρα |


Υλικά

Για το βράσιμο:

1 μεγάλο χταπόδι περίπου 1 ½ κιλό, ή δυο μικρότερα

1 πορτοκάλι μοιρασμένο

1 λεμόνι μοιρασμένο

1 κρεμμύδι μοιρασμένο

2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες ολόκληρες

2 φύλλα δάφνης

10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτάλι ξηρό

1 κουταλάκι σπόρους μαύρου πιπεριού

1 φλιτζ. λευκό κρασί

Για τη μαρινάδα/ντρέσινγκ

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα (θα σας βγει περίπου ¼ φλιτζ. χυμός)

½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι

2 κουταλιές μέλι

1 κουτάλι μουστάρδα ντιζόν

2 κουταλάκια ρίγανη ξηρή

2 κουταλάκια φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι

1 κουτάλι κουτρούβι

4 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες ολόκληρες (θα τις βγάλετε μετά γι αυτό πρέπει να μείνουν ολόκληρες)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. κόλιανδρο φρέσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά για το βράσιμο. Προσθέστε νερό όσο χρειάζεται ώστε να σκεπαστούν τα υλικά. Κλείστε με καπάκι την κατσαρόλα και αφήνετε να κοχλάσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνετε για μια ώρα περίπου ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού. Το ζητούμενο είναι το χταπόδι να είναι μαλακό αλλά όχι λιωμένο. Αν το παραβράσετε το χταπόδι μπορεί να βγει σαν σφουγγάρι και χάνει τη γεύση του. Κόψτε με ένα μαχαίρι ένα κομματάκι από τα πλοκάμια. Αν κόβεται εύκολα και δεν σας μοιάζει λαστιχένιο είναι έτοιμο.

Ενώ ψήνεται το χταπόδι, ετοιμάζετε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας μαζί όλα τα υλικά. Στραγγίζετε το χταπόδι από τα ζουμιά του και κόβετε τα πλοκάμια του. Μοιράζετε το κεφάλι από τη μέση ώστε να έχετε 2 μισά.

Βάζετε το χταπόδι ενώ είναι ακόμα ζεστό, σε μια σακούλα με κλείσιμο ζιπ. Περιχύνετε με τη μισή μαρινάδα. Βγάζετε όσο αέρα μπορείτε από το σακούλι και το κλείνετε. Τοποθετείτε το σακούλι με το χταπόδι σε ένα δοχείο (σε περίπτωση που το σακούλι έχει κάποια τρύπα) και το αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 24-48 ώρες. Φυλάξτε την άλλη μισή μαρινάδα σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.

Βγάζετε το χταπόδι από το ψυγείο 1 ώρα τουλάχιστον πριν το ψήσετε, ώστε να έχει θερμοκρασία δωματίου. Βγάζετε τα κομμάτια χταποδιού από το σακούλι και βάζετε τη μαρινάδα του σε ένα μπολ. Ψήνετε το χταπόδι σε δυνατό γκριλ, περνώντας το συνεχώς με τη μαρινάδα μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει μια ωραία κρούστα. Το βάζετε σε πιατέλα και το περιχύνετε με όση μαρινάδα περίσσεψε. Σερβίρετε ζεστό η σε θερμοκρασία δωματίου.


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button