Χλαμύδια: Έρχεται εμβόλιο για ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Φρένο στη διασπορά των χλαμυδιακών λοιμώξεων υπόσχεται να βάλει ένα νέο εμβόλιο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 1
YGEIAMOU.GR TEAM
Ένα αναπτυσσόμενο εμβόλιο κατά της χλαμυδιακής λοίμωξης κατάφερε να πυροδοτήσει ανοσολογική απόκριση στο πλαίσιο πρώιμης κλινικής δοκιμής, δίνοντας ελπίδες για αναχαίτιση της διασποράς του Chlamydia trachomatis, του βακτηρίου που ευθύνεται για ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε Ευρώπη και Αμερική.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, δείχνουν επιπλέον πως πρόκειται για εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό. «Είναι απελπιστικά αναγκαίο» δήλωσε στο NBC News ο David Harvey, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού Συνασπισμού των Διοικητών Τμημάτων για ΣΜΝ (National Coalition of STD Directors – NCSD), προσθέτοντας ότι στην Αμερική, σήμερα, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ΣΜΝ από τη δεκαετία του 1950.
Στη νέα δοκιμή φάσης 1, που «έτρεξε» από το 2020 έως το 2022, συμμετείχαν δύο ισάριθμες ομάδες υγιών ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 26 έτη. Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες δοσολογίες του εμβολίου και χορήγησαν τυχαία (τυφλά) στους συμμετέχοντες το εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο (placebo) σε τρεις διαφορετικές ημέρες για μια περίοδο σχεδόν τεσσάρων μηνών.
Εκτός από ενέσιμη μορφή, το εμβόλιο χορηγήθηκε και υπό μορφή οφθαλμικής σταγόνας. «Ήμουν πολύ ευχάριστα έκπληκτος, επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να προκληθεί ανοσία στο μάτι», δήλωσε ο Dietrich στο NBC News.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. «Αποτρέπει τη μόλυνση από τα χλαμύδια; Εάν μολυνθεί το άτομο, θα έχει περισσότερες πιθανότητες για ασυμπτωματική νόσηση;» διερωτήθηκε μιλώντας στο NBC News η Δρ Hilary Reno, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, καταλήγοντας ότι αυτά θα επιχειρηθούν να απαντηθούν στις επόμενες φάσεις των δοκιμών.
Μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 2, που θα επιβεβαιώσει και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είναι στα σχέδια των ερευνητών.
Υπογονιμότητα και απώλεια όρασης
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα χλαμύδια αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες· εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, με συνέπεια πιθανές μόνιμες βλάβες στις σάλπιγγες, τη μήτρα και τους γύρω ιστούς, οδηγώντας σε χρόνιο πυελικό άλγος και υπογονιμότητα
Τα βακτήρια Chlamydia trachomatis μπορούν επίσης να προσβάλουν τους οφθαλμούς. Εκτιμάται ότι ευθύνονται για την απώλεια όρασης σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι το εμβόλιο θα δώσει τέλος στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Η σπάνια νόσος που προτιμά τους άνδρες – Και την καλύπτει το ασφαλιστήριο
Εφηβεία: Δύο ειδικοί δίνουν συμβουλές για τις Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις και την Αντισύλληψη
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τέσσερις συστάσεις από τον ΕΟΔΥ για τη μείωσή τους
Δημοσιεύτηκε !