Κόσμος

Χεζμπολάχ: Η «Λερναία Ύδρα» που είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, επεδίωξε να χτυπήσει 30 ολόκληρα χιλιόμετρα στο εσωτερικό του Ισραήλ και μάλιστα με drones.

Από τις 8 Οκτωβρίου, μερικές μόλις ώρες μετά την φρίκη του αιματοκυλίσματος από τη Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας προχωρούσε σε κινητοποίηση μίας εξαιρετικά σημαντικής δύναμης, η οποία όμως δεν κατευθύνθηκε προς τη Λωρίδα της Γάζας και το Νότο.

Η μεγαλύτερη δύναμη εφέδρων του Ισραήλ αλλά και των αρμάτων μάχης της χώρας, βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε κόκκινο συναγερμό στον Βορρά στην μεθόριο με τον Λίβανο.

Χεζμπολάχ, ο πλέον απειλητικός εχθρός για το Ισραήλ

Για το Ισραήλ είναι από την αρχή ξεκάθαρο πως ο πλέον απειλητικός σήμερα εχθρός στην περιοχή δεν είναι η Χαμάς, αλλά η Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει επίσης ξεκάθαρη εικόνα για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η οργάνωση – κυβερνητικός εταίρος στον Λίβανο, αλλά και για τις χερσαίες δυνάμεις τις οποίες μπορεί να αντιπαρατάξει σε περίπτωση γενικευμένης κλιμάκωσης στην περιοχή. Το πυροβολικό του Ισραήλ διαθέτει επίσης τουλάχιστον τα ¾ των συστοιχιών του σε σημεία στον Βορρά με τα κανόνια του Τελ Αβίβ να σημαδεύουν και προς τη Συρία.

Εχθές ο φόβος του Ισραήλ για νέο ισχυρότερο μέτωπο στον Βορρά πήρε σάρκα και οστά. Για πρώτη φορά η Χεζπολάχ σε μία κίνηση – μήνυμα εκτόξευσε τρία τουλάχιστον drones καμικάζι προς την ενδοχώρα του Ισραήλ.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, τα συγκεκριμένα drones μπορεί να μην έπληξαν κάποιον στόχο, αλλά η αεράμυνα στον ισραηλινό Βορρά ενεργοποιήθηκε μόνο αυτά είχαν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τις αμμώδεις ακτές της πόλης Άκρα, οι οποίες λόγω του Πάσχα και των υψηλών θερμοκρασιών ήταν γεμάτες πολίτες.

Τα drones αναχαιτίστηκαν, αλλά η Χεζμπολάχ έδωσε τον τόνο κυρίως προς τους πολίτες του Ισραήλ που έτρεχαν έντρομοι προς κάποιο από τα καταφύγια…

Η χθεσινή ήταν επίσης η μοναδική φορά που πολίτες του Ισραήλ εμφανίζονται γεμάτοι τρόμο να τρέχουν να κρυφτούν. Είναι αυτό το μήνυμα, ο τρόμος που τρέφει τις φιλοδοξίες της οργάνωσης – στενότατου συμμάχου της Τεχεράνης. Είναι επίσης αυτές οι κινήσεις που δείχνουν στο Ισραήλ πως η κατάσταση ειδικά στον Βορρά δεν έχει αποκλιμακωθεί σε κανένα σημείο, το αντίθετο.

«Λερναία Ύδρα» η Χεζμπολάχ και η Χαμάς

Η Χεζμπολάχ μπορεί να πληρώνει καθημερινά βαρύ τίμημα με τα drones Ισραήλ να έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 6 ηγετικά στελέχη της Οργάνωσης την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτό ελάχιστα «πονάει» τον σκοπό της…

Αυτές οι οργανώσεις, όπως άλλωστε και η Χαμάς, λειτουργούν ως «λερναία Ύδρα» και ελάχιστη σημασία έχει ποιος θα ηγηθεί μίας επίθεσης, αρκεί η επίθεση να έχει αντίκτυπο για το Ισραήλ.

Μέχρι χθες επίσης δεν είχαμε γνώση και εικόνα για το εάν η Χεζμπολάχ διαθέτει επιχειρησιακά ιρανικά drones στο νότιο μέτωπο. Αυτή η απορία μπορεί να λύθηκε για τους στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά γεμίζει με αγωνία περισσότερους από 60.000 πολίτες του Ισραήλ που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους υπό την απειλή επιθέσεων…

Άγνωστες οι επόμενες κινήσεις του Τελ Αβίβ

Η Κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αλήθεια πως έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της νέας ανάφλεξης πως δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση απέναντι στον οποιονδήποτε επιτίθεται στη χώρα του, αλλά η Χεζμπολάχ είναι με μεγάλη διαφορά πιο επικίνδυνος εχθρός και το μέτωπο στον Βορρά λόγω των ορεινών όγκων πολύ πιο δύσκολο και απαιτητικό.

Είναι άγνωστο πια θα είναι η επόμενη κίνηση – απάντηση από το Τελ Αβίβ ή την λιβανέζικη πλευρά αλλά είναι δεδομένο πως η οργάνωση του Λιβάνου θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη γκάμα του οπλισμού της προκειμένου να πλήξει ακόμη και περιοχές αμάχων…




Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-24 07:15:43

Back to top button