Υγεία

Υπερδιπλασιάστηκαν οι δαπάνες για αντικαρκινικά φάρμακα στην Ευρώπη

Στοιχεία για τον αριθμό των νέων θεραπειών που προσφέρονται στην αγορά, παρουσίασε ο ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Υγείας, Άρης Αγγελής στην ομιλία του στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο ECONOMIST. Σύμφωνα με αυτά, τα τελευταία 20 χρόνια ο FDA στις ΗΠΑ ενέκρινε 720 φάρμακα, από τα οποία τα 170 ήταν ογκολογικά φάρμακα για 455 ενδείξεις.

Οι δαπάνες στις ΗΠΑ για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τριπλασιάστηκαν σε μια 20ετία, ενώ στην Ευρώπη οι δαπάνες για αντικαρκινικά φάρμακα υπερδιπλασιάστηκαν με βάση στοιχεία για την περίοδο 2008-2018, και σήμερα τα εξειδικευμένα φάρμακα για χρόνιες, σύνθετες και σπάνιες παθήσεις αποτελούν το μισό των συνολικών φαρμακευτικών δαπανών, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή.

Εξήγησε ότι τα συστήματα υγείας καλούνται να διαχειριστούν ένα υψηλό κόστος νέων, καινοτόμων θεραπειών, ενώ συχνά υπάρχει μια σημαντική αβεβαιότητα για την έκβασή τους. Οπότε υπάρχουν ερωτήματα βιωσιμότητας ως προς τις φαρμακευτικές δαπάνες για αυτές τις κατηγορίες ασθενών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-03-15 13:49:40

Back to top button