Υγεία

Τι αποκαλύπτουν τα πόδια για την υγεία μας

Ποιες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα και τα δάκτυλα των κάτω άκρων μας.

Τα πόδια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία μας, καθώς διάφορες ασθένειες τα επηρεάζουν, είτε είναι τοπικές στο δέρμα ή στα νύχια, είτε συστηματικές.

«Οι ασθενείς με πρήξιμο στο δέρμα των ποδιών μερικές φορές έχουν καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο, λεμφικό οίδημα ή αγγειοπάθεια», αναφέρει η ποδίατρος Dr. Joy Rowland, από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Στα πόδια μπορούμε να δούμε την εξέλιξη και πολλών άλλων ασθενειών, όπως λ.χ. της ψωρίασης».

Στα πόδια μπορεί επίσης να δει ένας γιατρός ενδείξεις για την κυκλοφορία του αίματος και  τον σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί επίσης να δει αν ένας ασθενής κάνει κατακράτηση υγρών.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες οι ασθενείς νομίζουν ότι τα ενοχλήματά τους οφείλονται σε προβλήματα ποδιών, όταν στην πραγματικότητα τους συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάποιος που νιώθει μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» σε αυτά μπορεί, λ.χ., να έχει νευρικές βλάβες λόγω τραυματισμού στη μέση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις για να αποσαφηνιστεί η αιτία των συμπτωμάτων, τονίζει η Dr. Rowland.

Και στα δάκτυλα

Οι ύποπτες ενδείξεις μπορεί να παρατηρούνται και στα δάκτυλα των ποδιών. Εάν κάποιος, λ.χ., έχει πάχυνση και εύθραυστα νύχια ποδιών, ο ιατρός μπορεί να λάβει δείγμα για καλλιέργεια. Έτσι θα εξακριβώσει αν η αιτία είναι μία μυκητίαση των νυχιών ή μία διαταραχή που λέγεται δυστροφία των ονύχων.

Η δυστροφία των ονύχων σχετίζεται με τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των νυχιών. Την παρουσιάζουν συχνά όσοι κτυπούν αρκετές συνεχόμενες φορές το μεγάλο δάκτυλο ή και άλλα δάκτυλα των ποδιών τους.

«Αν λοιπόν έχετε ένα παχύ, κίτρινο, εύθραυστο νύχι, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως έχετε μυκητίαση», διευκρινίζει η ειδικός.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς υπομένουν πόνους ή ενοχλήματα στα πόδια τους επί μήνες ή χρόνια, πριν συμβουλευθούν τελικά έναν γιατρό. Η Dr. Rowland συνιστά να μην αναβάλετε την ιατρική επίσκεψη. Οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν τα είδη των θεραπειών που είναι διαθέσιμα.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-05 09:04:28

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button