ΣΕΞ

Το σεξ προστατεύει από τον κορονοϊό: Αλήθεια ή ψέματα;

Το σεξ αποτελεί μία ιδιαίτερη υπόθεση για όλο αυτό το διάστημα του κορονοϊού. Από τη μία τα ζευγάρια που έχουν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο μαζί, άρα πιο πολύ χρόνο για σεξ κι από την άλλη οι singles που δεν αισθάνονται ελεύθεροι εξαιτίας των περιορισμών και του Covid- 19 ώστε να γνωρίσουν και να βρεθούν με νέα άτομα.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο απλή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ζευγάρια, που ζουν στο ίδιο σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς μοιάζουν να έχουν «αγγίξει» τα δύο άκρα. Υπάρχουν τα ζευγάρια που κάνουν πιο πολύ σεξ, αφού αποτελεί μία από τις επιτρεπόμενες απολαύσεις, κι υπάρχουν κι εκείνα τα ζευγάρια που έχουν τόσο άγχος ώστε να μη σκέφτονται καν το σεξ.

Κορονοϊός: Ένα επιπλέον κίνητρο

Το σεξ μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον κορονοϊό. Αυτό υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Γουίλκς στην Πενσυλβάνια και το βασίζει σε σχετική έρευνα. Τι έδειξε αυτή η έρευνα;

Ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του σεξ που γίνεται μερικές φορές την εβδομάδα και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έκαναν σεξ περίπου δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), τα οποία είναι αντισώματα κατά της ασθένειας που βρίσκονται στις βλεννογόνους μεμβράνες των πνευμόνων, των κόλπων, του στομάχου και των εντέρων. Βρίσκονται επίσης στα υγρά που παράγουν αυτές οι μεμβράνες: σάλιο, δάκρυα και αίμα.

Τα άτομα που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα IgA, γεγονός που τους βοήθησε να αποφύγουν τα κρυολογήματα. Η ομάδα είχε 30% περισσότερη IgA από τις δύο ομάδες που είχαν λιγότερο συχνά σεξ και την ομάδα που έκανε σεξ περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. 

«Η ανοσοσφαιρίνη βασικά καταπολεμά τους ιούς κι ενισχύει την ανοσία μας», μας λέει η Σάνον Τσάβεζ, Ψυχολόγος και Σεξουαλική Θεραπεύτρια στο Λος Άντζελες.

«Επιπλέον, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι καλή για τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία. Αυτές οι διεργασίες διατηρούν το σώμα σας υγιές και απελευθερώνουν τοξίνες και συγκρατούν την ένταση στο σώμα».

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το σεξ ανεβάζει την ψυχολογική διάθεση σε μία πιεσμένη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα φροντίζοντας για τη φυσιολογική λειτουργία του.

Κι αν δε μπορώ να κάνω σεξ;

Αν δε μπορείς να κάνεις σεξ, υπάρχει η αγκαλιά και το φιλί. Πρακτικά δεν είναι το ίδιο, ούτε αρκεί για την ερωτική ζωή σου. Ωστόσο αν δεν έχεις σύντροφο, μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη της επαφής με τους δικούς σου ανθρώπους μέσω μίας ευεργετικής αγκαλιάς κι ενός φιλιού (αν είστε όλοι Covid- safe).

Μία αγκαλιά έχει εξίσου θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μας. Κάθε μορφή οικειότητας, αγάπης κι έκφρασης θετικών συναισθημάτων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν πως οι στοργικοί σύντροφοι έχουν λιγότερο στρες, λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη και αυξημένες πιθανότητες να περιορίσουν το άγχος.

Όσο για το ερωτικό φιλί; Έρευνες έχουν δείξει πως το φιλί για 30 λεπτά μειώνει τις αντιδράσεις των ανθρώπων στα αλλεργιογόνα και γενικότερα, μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως το «δίδαγμα» της ημέρας είναι πως το σεξ μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά σε μία δύσκολη περίοδο για την ψυχολογία και τη γενικότερη υγεία μας. Αν λοιπόν ανήκεις σ’ εκείνους που έχουν «κουραστεί» και δε θέλουν πολλά- πολλά εξαιτίας του αυξημένου άγχους που νιώθουν, τότε σκέψου πως το σεξ λειτουργεί αγχολυτικά. Με αυτό το κίνητρο, θα βελτιώσεις την ερωτική ζωή σου, θα αισθανθείς καλύτερα και θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα!


Πηγή

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button