Περιβάλλον

Το παράδοξο που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή

Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η ανθρωπότητα πρέπει οπωσδήποτε να βρει τρόπους να καίει λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Όμως, αυτό σημαίνει λιγότερα αερολύματα που βοηθούν στην ψύξη του πλανήτη – και μια πιθανή επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη – και αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής. Μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ανθρωπότητα θα εκπέμψει λιγότερα αερολύματα που βοηθούν στην ψύξη του πλανήτη – μικρά σωματίδια ρύπανσης που λειτουργούν σαν μικροσκοπικές ομπρέλες αντανάκλασης μέρους της ενέργειας του ήλιου πίσω στο διάστημα.

«Ακόμα πιο σημαντικό από αυτό το φαινόμενο άμεσης αντανάκλασης είναι ότι αυτά τα σωματίδια αλλάζουν τις ιδιότητες των νεφών», λέει ο Øivind Hodnebrog, ερευνητής για το κλίμα στο Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας στο Όσλο της Νορβηγίας. «Στην ουσία, κάνουν τα σύννεφα πιο ανοιχτόχρωμα υποβοηθώντας έτσι την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου πίσω στο διάστημα».

Έτσι, καθώς οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν καλύτερα την ποιότητα του αέρα και αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα, θα έχουμε λιγότερη θέρμανση χάρη στις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και επιπλέον θέρμανση επειδή έχουμε χάσει κάποια αντανάκλαση θερμότητας. Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι αυτό το φαινόμενο έλλειψης αερολυμάτων έχει ήδη συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αύξηση της θέρμανσης.

Το πιο σημαντικό συστατικό στη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα είναι το αέριο διοξείδιο του θείου, το οποίο σχηματίζει αερολύματα τα οποία παραμένουν για λίγες μέρες στην ατμόσφαιρα. Έτσι, η μείωση της ρύπανσης από αυτό, έχει σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα – σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα που η παρουσία του διαρκεί αιώνες στην ατμόσφαιρα.

Το παραπάνω εύρημα της έρευνας, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο για να συνεχίσουμε να μολύνουμε την ατμόσφαιρα. Τα αερολύματα ορυκτών καυσίμων σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, συμβάλλοντας σε αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα θέματα υγείας. Έτσι, με την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα θα βελτιώσουμε τόσο την πλανητική όσο και την ανθρώπινη υγεία. Ο επείγων χαρακτήρας αυξάνεται μέρα με τη μέρα: Η περσινή χρονιά ήταν μακράν η πιο καυτή που έχει καταγραφεί και ο φετινός Μάρτιος ήταν ο 10ος συνεχόμενος μήνας που καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά. Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες των ωκεανών που ενισχύθηκαν από το Ελ Νίνιο – τη θερμή ζώνη νερού που αναδύεται περιοδικά στον Ειρηνικό και προσθέτει επίσης θερμότητα στην ατμόσφαιρα – έχουν εκτοξευθεί και διατηρούν υψηλά ρεκόρ για περισσότερο από ένα χρόνο, εντυπωσιάζοντας και προβληματίζοντας τους επιστήμονες.

«Η υπερίσχυση αυτών των ρεκόρ και τα περιθώρια με τα οποία καταρρίφθηκαν ήταν εντυπωσιακά», λέει η Jennifer Francis, ανώτερη επιστήμονας στο Woodwell Climate Research Center της Μασαχουσέτης. «Μέχρι η κοινωνία να καταφέρει να σταματήσει να αυξάνει τα αέρια του θερμοκηπίου, γεγονότα – ρεκόρ όπως αυτά του 2023 θα γίνουν πιο κοινά, ακόμη και χωρίς την ώθηση από το Ελ Νίνιο», προσθέτει.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτής της μονωτικής κουβέρτας είναι ήδη σε εξέλιξη. «Φαίνεται να ελέγχουμε την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που είναι καλό», λέει ο Zeke Hausfather, ερευνητής στο Berkeley Earth. «Αλλά ανακαλύπτουμε επίσης κάποια θέρμανση που ιστορικά συγκάλυπτε η ρύπανση μας. Εξαιτίας αυτού, τα μοντέλα μας έδειχναν – και φαίνεται να αρχίζουμε να το βλέπουμε – κάποια στοιχεία αύξησης του ρυθμού της επιφανειακής θέρμανσης». Αυτό είναι γνωστό στην επιστήμη του κλίματος ως επιτάχυνση. Ο Hausfather επισημαίνει δεδομένα που δείχνουν ότι από το 1970 και μετά, ο ρυθμός θέρμανσης ήταν 0,18 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Τα τελευταία 15 χρόνια ο ρυθμός έχει εκτιναχθεί σε περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

Στη νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Earth and Environment, ο Hodnebrog και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που είχε ο περιορισμός των αερολυμάτων. Αρχικά, συγκέντρωσαν μετρήσεις μεταξύ 2001 και 2019 από το Σύστημα Ακτινοβολίας Ενέργειας των Σύννεφων και της Γης, δορυφορικά όργανα που ανιχνεύουν τη διαφορά μεταξύ της ηλιακής ενέργειας που έρχεται στον πλανήτη μας και της ενέργειας που αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Αυτή είναι η συνολική «ενεργειακή ανισορροπία» της Γης, με ανοδική τάση καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τροφοδότησαν τα δεδομένα παγκόσμιων εκπομπών σε τέσσερα διαφορετικά κλιματικά μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας και κατάφεραν να αναπαράγουν αυτές τις δορυφορικές μετρήσεις. «Όταν ρυθμίσαμε τις εκπομπές αερολυμάτων σε σταθερές – που σημαίνει ότι δεν συμπεριλάβαμε καμία αλλαγή με την πάροδο του χρόνου στις εκπομπές τους – τότε αυτή η ανοδική τάση στην ενεργειακή ανισορροπία μειώθηκε πολύ και δεν καταφέραμε να αναπαράγουμε τις δορυφορικές μετρήσεις», λέει ο Hodnebrog. «Έτσι το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι μειώσεις των εκπομπών αερολυμάτων πρέπει να ληφθούν υπόψη για να εξηγηθεί τι βλέπουμε τώρα, τι μετρήσεις έχουμε από το διάστημα», προσθέτει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η μείωση των εκπομπών αερολυμάτων αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% της αύξησης της ενεργειακής ανισορροπίας – δηλαδή της επιπλέον ενέργειας θερμότητας που αύξησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. «Με τη συνεχιζόμενη μείωση των εκπομπών αερολυμάτων, θα εκπλαγώ αν αυτό δεν οδηγήσει σε προσωρινή επιτάχυνση της θέρμανσης της επιφανειακής θερμοκρασίας», συμπληρώνει ο Hodnebrog.

Η πρόβλεψη της επίδρασης των αερολυμάτων ωστόσο, είναι δύσκολη επειδή έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά περίπλοκες ατμοσφαιρικές διεργασίες. Πρώτον, η μοντελοποίηση του σχηματισμού σύννεφων είναι εμφανώς δύσκολη και είναι αβέβαιο να υπολογίσουμε πόσο πολύ συμβάλλουν τα ανθρωπογενή αερολύματα στο σχηματισμό ενός δεδομένου σύννεφου, έναντι των φυσικών αερολυμάτων.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο ισχυρό ψυκτικό αποτέλεσμα έχουν τα αερολύματα στον ουρανό. Εάν έχουν έντονο αποτέλεσμα ψύξης, θα έχουμε μεγαλύτερη θέρμανση στο μέλλον καθώς αυτά θα μειώνονται. Θα ήταν σαν να κλείνεις τον κλιματισμό του πλανήτη. Όμως εάν έχουν πιο ήπιο αποτέλεσμα ψύξης, η απώλεια τους δεν θα οδηγήσει σε σημαντική θέρμανση. Το 2022, μια ξεχωριστή ομάδα επιστημόνων υπολόγισε ότι αν ισχύσει το τελευταίο σενάριο, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε τη θέρμανση κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου που καθορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι επιστήμονες είναι δύσπιστοι σχετικά με την άποψη ότι η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλείται εν μέρει από τη μείωση των αερολυμάτων. «Ναι, ήταν υπεύθυνη για την επιτάχυνση της θέρμανσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 έως τη δεκαετία του 1980», λέει ο κλιματολόγος Michael Mann του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Τότε ήταν που άρχισαν οι κανονισμοί για τον καθαρό αέρα να απαιτούν από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να αφαιρούν το διοξείδιο του θείου από τις εκπομπές τους, το κύριο στοιχείο των αερολυμάτων. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για επιτάχυνση τις τελευταίες δεκαετίες», συμπληρώνει.

«Αντίθετα, το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται στη φυσική μεταβλητότητα», λέει η Mann – «την άνοδο και την πτώση των παγκόσμιων θερμοκρασιών με την πάροδο των ετών που θα έβλεπε η Γη ακόμη και επί απουσίας της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο», συνεχίζει ο ίδιος. Η περσινή χρονιά ήταν μια καλή απεικόνιση αυτού. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ οφείλονταν στο ότι οι άνθρωποι απέτυχαν να σταματήσουν να εκπέμπουν τόσο πολύ άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και εν μέρει λόγω της φυσικής εμφάνισης του Ελ Νίνιο. «Σκεφτείτε το σαν ένα κύμα στην επιφάνεια μιας θάλασσας που ανεβαίνει», λέει η Mann. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας – η σταθερή θέρμανση – είναι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν στο μηδέν».

Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο και βρίσκει σε απόλυτη συμφωνία τους επιστήμονες: οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, ακόμα κι αν η απώλεια ορισμένων αερολυμάτων οδηγήσει σε πρόσθετη θέρμανση στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή, η πρόσφατη επιτάχυνση είναι οριακά σημαντική, γι’ αυτό υπάρχει κάποια συζήτηση», λέει η Francis. « Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η πραγματική είδηση είναι η αδυσώπητη υπερθέρμανση του πλανήτη που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι προκαλείται από το πυκνό στρώμα των αερίων του θερμοκηπίου λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», καταλήγει.

Πηγή: Wired


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-17 14:42:41

Back to top button